Al carrer de Consell de Cent, al tram que està a tocar amb el passeig de Gràcia, just a la superilla Eixample, hi ha una mena de botiga de queviures amb un cartell lluminós on es llegeix “Supermarket UK”. Aquest establiment és més que la típica botiga petita de queviures on es pot comprar menjar i begudes. És un local de grans dimensions, les mateixes que pot tenir supermercat on es fa la compra setmanal, i on es poden trobar souvenirs com caixetes de sevillanes, infinitat de begudes alcohòliques, maletes, samarretes del FC Barcelona i productes de menjar produïts a l’Estat i també a l’estranger, com unes galetes escoceses i unes altres d’italianes, fideus instantanis de pollastre, gamba o porc; i begudes d’aigua de coco originàries de Tailàndia i els Països Baixos, entre altres. Tot això anuncia que l’establiment està clarament orientat al turisme.

Des de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, assenyalen al TOT Barcelona que l’establiment va obrir les portes aproximadament quan van acabar les obres de la superilla Eixample, poc temps després de les eleccions municipals del passat 28 de maig. La seva irrupció al cor de l’eix verd entra en contradicció amb el pla d’usos de l’Eixample, que es va impulsar aquest any per tal de limitar l’obertura de bars, restaurants i comerços alimentaris. En aquest sentit, el president de l’entitat veïnal, Jaume Artigas, diu que l’establiment ha pogut burlar la directriu perquè supera en metres quadrats els metres dels establiments que estan limitats per aquesta. “Des del Districte de l’Eixample s’ha dit que s’estudiaria aquest cas de cara a la revisió del pla d’usos”, indica.
Per part seva, el president de l’eix comercial Cor Eixample, Xavier Llobet, explica al TOT aquest supermercat ha ocupat el lloc d’una antiga oficina del BBVA i que és el reflex d’una tendència al barri: estan proliferant els negocis orientats al turisme. Indica que a prop d’aquest mateix establiment, hi ha altres queviures similars que estan oberts més hores que la majoria de comerços del barri. “La seva presència és fatal per a nosaltres, repercuteix negativament en el petit comerç. A més, venen moltíssim alcohol”, diu.

En els darrers anys també han proliferat al districte de l’Eixample els establiments especialitzats en brunch —una mena d’esmorzar / dinar orientat al públic estranger—, tal com van confirmar fa uns dies al TOT diferents entitats veïnals i comercials del districte. Per una part, des de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample van donar més detalls en assegurar que havien arribat queixes per “l’ocupació” de l’espai públic que provoquen les terrasses i les llargues cues de clients, la qual cosa es va traslladar al Districte de l’Eixample. La idea és analitzar “l’afectació que provoca” per tal de valorar si s’han de restringir les llicències per obrir aquesta mena de negocis.
De fet, des de l’Associació de Veïns del Fort Pienc van subratllar que els darrers establiments de brunch que han obert en aquest barri de l’Eixample ho han fet a zones on hi ha pisos turístics, com a la zona de la Monumental, a la del carrer de Marina amb el de Casp i a la de Padilla amb Diputació.