Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
‘Storm’, la tàctica camaleònica dels Mossos contra la multireincidència

“Han desaparegut”, diu una veu per una emissora policial interna. “Tranquil, els tenim per Tallers arribant a Sitges”, respon un altre home. “Segueixen avançant i estan a 20 metres de plaça Castella”, suma una altra persona. Els minuts següents, les mateixes veus alimentaran una crònica frenètica de cada moviment dels mateixos dos joves. “És el de vermell qui mana”. “La de la botiga diu que un d’ells va col·locat”. “Ara ho intenten al metro”. “Sí, un sembla drogat”. És la tarda d’un dijous de maig qualsevol i mentre, en aparença, dos nois aliens a cap mena de vigilància recorren a peu tot el centre de Barcelona a la cerca d’un telèfon o cartera d’una víctima assequible, una ombra policial els segueix de prop des de fa hores. Si actuen, els enxamparan. Ells no ho saben, però el millor que els pot passar és tenir una mala tarda. Que la droga els atordeixi i que no es topin amb cap presa fàcil.

Cap al vespre, el parell de joves claudica. No han vist clara la jugada en cap moment. Ni tan sols a l’interior de la parada del metro de Sant Antoni, quan s’han apropat a una dona i han fet un moviment iniciàtic per endur-se algunes de les seves pertinences. Sense saber-ho, s’han estalviat una detenció. També un nou antecedent. Tot i no tenir-ne ni idea, al clatell tenien l’alè de tot un equip pendent d’evitar la malifeta.

Els responsables d’aquest protocol d’asfíxia discreta a la delinqüència són agents de paisà dels Mossos d’Esquadra. Els fura. Policies amb l’objectiu de passar desapercebuts a tothora i a qualsevol lloc perquè la seva feina rau, per sobre de tot, en la mimetització amb l’ambient. Una tàctica que, des de l’aplicació del pla Tremall, la policia catalana destina sobretot a perseguir lladres multireincidents. Aquells que es dediquen als robatoris com a modus vivendi. Els fura els coneixen, els identifiquen i els segueixen tant de prop que anticipen els possibles objectius: “Estan vigilant una terrassa”, “es miren un home assegut”, “s’apropen a una dona”.

El TOT Barcelona ha pogut acompanyar un operatiu d’aquests agents en ple centre de Barcelona. Aquests plans dels Mossos s’anomenen storm i involucren al voltant d’una vintena de policies de paisà —o policia secreta— que surten al carrer dividits en petites comitives i amb la intenció de convertir-se en camaleons contra la multireincidència. Abans de sortir —a vegades poden recórrer prop de 20 quilòmetres en un torn, mentre segueixen els objectius— reben instruccions en una reunió en què repassen les dades clau de la zona que transitaran aquell dia i en aquella franja horària concreta. Quan surten, almenys un comandament s’encarrega de la coordinació, o bé des de del cotxe o bé des del carrer.

L’ull entrenat

Aquesta tarda de dijous qui els supervisa és el sergent Joan Pere, omnipresent, enganxat a la ràdio, a les trucades, al Whatsapp. No només està pendent de cadascun dels objectius que, alhora, persegueixen els diferents grups policials que exploren els carrers. També fa la seva. Va exercir cinc anys com a fura i l’ull no perd l’agilitat per identificar comportaments sospitosos. “Baixeu a la zona de l’Apolo. Teniu dos joves. Un d’ells vestit de negre. L’altre duu gorra blanca. No he pogut girar amb el cotxe, però anaven estudiant el tema”, diu, mentre segueix circulant. El ziga-zaga dels dos nois —que a vegades anaven junts i d’altres, de sobte, se separaven i s’entrecreuaven mentre passaven a tocar de vianants— li havia encès les alarmes. “No va de perseguir delinqüents que coneixem, únicament, això va d’observar i actuar quan trobes actituds que els agents coneixen de sobres. Hi ha furas que tenen un do i identifiquen un lladre a 300 metres“, assegura el sergent.

El balanç de l’operatiu d’aquest dijous satisfà la policia. Els fura han enxampat tres lladres que protagonitzaven un robatori violent en grup i que es volien endur un rellotge de luxe. En un altre escenari, han detingut dos homes més per furt i desobediència. Un altre, per intentar vendre un article robat. I l’últim, per tenir pendent una ordre de cerca i detenció. A més, han obert investigacions per apropiació indeguda i per un robatori a l’interior de vehicle.

Si s’amplia el focus, des de principis de juny fins a finals d’abril, en el marc d’aquests operatius contra la multireincidència, s’han practicat 383 detencions, concreten fonts dels Mossos d’Esquadra. Unes 8 detencions a la setmana.

Les intervencions, però, no sempre acaben amb persones arrestades. “Eren tres… Han estat amunt i avall esperant el moment, observant cotxes amb tota la intenció d’actuar. Tenien tot el perfil d’obreportes“, diu un dels agents que observava un grup d’homes amb actitud sospitosa a la rambla de Catalunya. Quan parla d’obrir portes es refereix a la tècnica delinqüencial també anomenada punxarodes, que es basa en què una distracció (com punxar una roda d’un vehicle en circulació o una performance dels còmplices) obliga el conductor a aturar-se i perdre l’atenció, mentre que un dels lladres entra per la porta del copilot al vehicle per intentar robar el que pugui. Tant ell com els seus companys policies estan convençuts que els homes estaven a punt de cometre un robatori. Finalment, però, “potser s’han olorat alguna cosa i han començat a dispersar-se”, comenta el fura.

Davant d’això, els agents han seguit dos dels protagonistes fins al metro del passeig de Gràcia, on s’havien endinsat, i els han aturat al vestíbul per identificar-los. Un d’ells tenia 15 antecedents per robatoris. L’altre, una reclamació d’informació de la Policia Nacional. Finalment, se’n van lliures. Ara bé, no agafen el metro. Sembla que han canviat d’opinió. Entomen les escales de sortida i s’esfumen.

Els ‘fura’, a l’alça per a un estiu incert

La coordinació policial a Barcelona també reserva un paper cada vegada més important per als fura en relació al pla Tremall. “El principal objectiu és la prevenció, i per això saturem l’espai públic amb agents uniformats. Però quan el delicte ja s’ha comès i s’han de fer les detencions, com ho resolem? Amb aquests dispositius. Apleguem els fura de tota la ciutat i els fem treballar en grup. És superproductiu“, assegura la intendenta i coordinadora de Seguretat Ciutadana a Barcelona dels Mossos d’Esquadra, Sílvia Catà. Per ella, els agents de paisà han passat a ocupar un paper clau en el nou model d’inhibició policial de la multireincidència. Després d’un any marcat per la pandèmia, la millora progressiva de la situació sanitària i la relaxació de les restriccions saben que els aboca a un escenari de més intensitat delinqüencial. I en aquesta projecció, l’estratègia de fer pinça entre els agents uniformats i els policies de paisà es preveu com la pedra angular del pla dels Mossos.

Les paraules recents del secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, que auguraven que el pròxim estiu serà més semblant al del 2019 que al del 2020 encaixen a la perfecció amb la preparació que s’està donant de portes endins a la policia catalana. “Ja fa uns mesos que vam centrar-nos de manera molt estricta a mirar tot el que va passar l’any 2019. No m’interessa comparar-ho amb el 2020“, apunta Catà. Els mossos han estudiat totes les dades al voltant dels cinc delictes que els preocupen especialment, per volum i recurrència: robatoris violents, furts, saquejos de vehicles, entrades a domicilis i robatoris amb força a locals comercials. Tots els districtes tenen la informació detallada de què va passar abans de la pandèmia, en un any amb les dades delinqüencials disparades, i han començat a dissenyar el pla per combatre-ho.

“Si tu analitzes el que passava el 2019 saps que els robatoris violents a Ciutat Vella es produïen de matinada. No els teníem al migdia. Així que el districte ja sap que s’ha de preparar per això”. El treball inclou la incorporació creixent de mapes de calor de robatoris, que ajuden a dissenyar els punts calents que se saturaran policialment, així com una comunicació més fluïda amb els vigilants de seguretat privada repartits per la ciutat. “L’objectiu és que si tornen delinqüents que venen a fer la temporada, per exemple, s’adonin que hi ha molta més policia i que els serà molt més complicat fer la seva”, comenta la intendenta.

De moment, alguns dels que començaran a notar aquesta pujada de to de la preparació policial de manera imminent són els mateixos fura. “Els camaleons” de la policia catalana. Catà avisa que si els operatius storm venien desplegant-se aproximadament la meitat de dies de la setmana, a partir d’ara això canviarà: “Els desplegarem cada dia”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a maig 24, 2021 | 08:25
    ciutadà maig 24, 2021 | 08:25
    Que existeixi una multireincidència, demostra la'absoluta ineficacia dels sistema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa