Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Solucionades les tres avaries elèctriques a causa de la pluja a Barcelona
  • CA

El punt més afectat per la tempesta que va caure dijous al vespre a Barcelona va ser la plaça Trilla de Gràcia, que toca amb el carrer Gran, on es va produir una avaria greu que no ha quedat reparada del tot fins a la una d’aquest dissabte a la matinada. Ahir al vespre ja s’havien resolt la resta d’incidències de Gràcia i el Clot i els operaris d’Endesa continuaven treballant per restablir l’equipament de laplaça Trilla, que ha calgut renovar per complet: es va cremar el transformador i les 7 línies de baixa tensió que en surten, així que ha calgut reconstruir-ho tot, segons fonts de la companyia.

L’incident, que va donar les primeres senyals d’alarma amb el soroll d’explosions i l’aparició de fum negre i va requerir un procés complexe per ser solucionat. Ni tan sols era possible col·locar un generador que abastís els usuaris mentre se solucionava perquè “l’endoll mare també s’havia cremat”, van explicar fonts de la companyia. 

Davant les queixes constants dels veïns, els treballadors explicaven que funcionaven en torns de set persones: “Aquí no cabem més operaris”, argumentaven. 

“Portem molt temps avisant que això no funciona i que peta amb massa facilitat”

Les avaries vinculades a les pluges dels últims dies van causar ahir que uns 1.000 usuaris es quedessin sense servei, segons la companyia. Hi havia hagut filtracions als centres de transformació, que abasteixen entre 300 i 500 llars cadascun. En concret hi havia 3 punts afectats, un al districte de Sant Martí i dos al de Gràcia. 

“L’aigua i l’electricitat no són gaire amics”, explicaven fonts de l’empresa. Quan l’aigua entra en contacte amb l’aparell del centre de transformació el servei es desconnecta automàticament per motius de seguretat. En primer lloc s’han de buidar l’aigua dels centres de transformació, en segon lloc verificar que no hi hagi res malmès i finalment restablir el servei.

Una avaria amb història

En el cas de l’explosió de la plaça Trilla els veïns reclamen més explicacions, ja que els operaris dubten que l’aigua arribés a entrar en contacte amb el cablejat. Segons els treballadors, simplement va ser “una sobrecàrrega”. Els comerciants i residents, a més, destaquen que aquest punt d’abastiment d’electricitat dona problemes cada any. “Portem molt temps avisant que això no funciona i que peta amb massa facilitat”, es queixa la Joana.

Ella regenta un comerç de roba infantil i regals a una banda de la plaça, i el seu marit s’ocupa de la botiga de moda masculina a l’altra banda. Els dos van decidir obrir ahir tot i la manca de llum i apanyar-se-les com podien. Van posar llums de gas, van carregar les piles de les llanternes per guiar-se pels passadissos i van treure les reserves d’espelmes d’on les tenien guardades per si de cas. A ells, com als veïns, se’ls havia comunicat a primera hora del matí que a les onze estaria tot solucionat, més endavant es va allargar la previsió fins a les dues i, en darrera instància, el retorn de l’electricitat va quedar emplaçat a la nit. Els problemes elèctrics, tot i així, no els van deixar sense clients i per cobrar-los amb el datàfon el carregaven als comerços de l’altra banda del carrer Gran de Gràcia.

 

Exemple de l'enllumenat a gas que han utilitzat aquest matí la majoria de comerços sense electricitat / D.C.

Exemple de l’enllumenat a gas que han utilitzat aquest matí la majoria de comerços sense electricitat / D.C.

Els bombers van fer sortir la Joana del seu negoci dijous al voltant de les vuit del vespre, quan van sentir-se entre “cinc o sis” explosions i va enlairar-se una fumarada que va deixar negra la paret que dona al seu magatzem. Encara més gran va ser l’ensurt dels qui prenien un beure a la terrassa del bar Rebost de la Plana, a sobre del punt exacte on es troba el cablejat problemàtic. “Vam desallotjar al moment i no hem de lamentar cap incident personal”, explicava la Mercedes, cambrera del restaurant. Tot i això, denunciava que la manca de refrigeració els passarà molta factura. “Hem perdut la carn, el peix, les postres, part de la fruita… I avui no podem cuinar fregits ni fer fums que necessitin l’extractor. Ni tan sols podem servir cervesa!”, s’exclamava. 

Així ha quedat la finestra per on va entrar el fum a un local de la Plaça Trilla / D.C.

Així ha quedat la finestra per on va entrar el fum a un local de la Plaça Trilla / D.C.

Altres veïns també es van buscar alternatives més imaginatives per afrontar el seu dia sense llum. Era el cas de la Laura Garcia i el Josu Miró, que per carregar el mòbil van visitar la biblioteca. O el del Jaume, que s’ho prenia amb humor i explicava que no podia dutxar-se amb aigua calenta, així que havia substituit aquest ritual d’higiene “amb un extra de colònia i desodorant”. 

 

Més notícies
Activat el Pla Municipal d’Emergència per falta de drenatge d’aigua
Notícia: Activat el Pla Municipal d’Emergència per falta de drenatge d’aigua
Comparteix
El dispositiu s'ha activat a les cinc de la tarda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa