Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sixena recuperarà una taula renaixentista que s’havia de subhastar a Barcelona
  • CA

El monestir de Sixena recuperarà una nova peça d’art sacre que estava a Catalunya, si bé no exposada al públic: es tracta d’una taula renaixentista que s’havia de subhastar a la Sala Balclis de Barcelona. L’advocat que representa l’Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca), Jorge Español, ha donat a conèixer la notícia aquest divendres en una nota de premsa recollida per Europa Press. Español ha defensat que es tracta d'”un nou triomf, i molt difícil” per a la localitat aragonesa, que havia denunciat per la via penal la sortida a la venta d’aquesta taula del Mestre de Sixena dedicada a la Presentació de Jesús o Purificació de Maria.

 

El Jutjat d’Instrucció número 6 de Barcelona va ordenar que la taula es traslladés al Museu de Saragossa, on va quedar dipositada. Finalment es van arxivar les diligències perquè ja havien passat molts d’anys i no hi havia cap responsabilitat penal, però no obstant això el jutjat no va lliurar la taula al Govern d’Aragó ni tampoc a l’Ajuntament de Vilanova de Sixena. “La llei l’obligava a lliurar-la a la família Carandini de Robert –fins ara propietària de la peça–, tret que les administracions públiques aragoneses interposessin una demanda civil, que és el que vam fer”, ha explicat el lletrat.

[r:1]

Ajuntament i govern autòmic van presentar dues demandes el 19 d’octubre del 2018 contra la família que volia vendre’s la taula, davant del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca, juntament amb un document que ubica “indiscutiblement” la taula en aquest monestir aragonès l’any 1936, quan la Comissió de Monuments d’Osca va inventariar la regió. D’aquesta prova, sostenen els demandants, es deduiria que “la va treure d’allà Josep Gudiol sense cap permís, fins al punt que durant els anys 50 la va repintar i va deixar posades les inicials  E.G.C. al dors de la taula, que poden ser o bé Estudio Gudiol Corominas o bé Eulalia Gudiol Corominas”, el nom de la seva filla. Així, “sense ser-ne el propietari” i assimilant-ne l’estil pictòric a dels mestres flamencs per aumentar-ne el valor de mercat, Gudiol l’hauria venut o regalat al Comte de Torroella de Montgrí.

Segons Español, els hereus de Dolores de Robert, en ser denunciats per la venta i no posseir cap títol de propietat de la taula, de seguida van reconèixer els fets. Afegeix, a més, que “en breu el Jutjat dictarà la sentència condemnatòria contra ells”. “La taula forma part indivisible del monument nacional i no pot ser alienada ni posseïda per ningú a títol de propietari i, per tant, és propietat de les reverendes monges santjoanistes del Reial Monestir de Sixena; que la declaració com a monument nacional del Monestir de Sixena per Ordre de 28/3/1923 va començar a assortir ja efecte des que la Comissió de Monuments d’Osca va posar en marxa la seva catalogació en data del 24/5/1920, per la qual cosa, des del 1920 el monestir ja quedava protegit”, apunta l’advocat.

En saber que aquesta taula tornarà a lluir al monestir de la població, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, s’ha declarat “entusiasmat per l’èxit d’aquest procediment judicial” i “molt orgullós”. Jorge Español ha insistit en que ha estat una feina “àrdua, molt difícil i sacrificada i feta totalment gratis” i ha emfatitzat que ell va apostar en solitari per denunciar la subhasta per la via penal, amb el suport de l’alcalde, i ha agraït que posteriorment s’hi sumés el Govern d’Aragó. “Molts historiadors de l’art aragonesos i catalans deien que no la guanyaríem i l’hem guanyat”, ha celebrat.

Més notícies
Borràs defensa la “objecció de consciència artística” amb els frescos de Sixena del MNAC
Notícia: Borràs defensa la “objecció de consciència artística” amb els frescos de Sixena del MNAC
Comparteix
La consellera de Cultura subratlla la preocupació de la Generalitat per l'estat actual de l'art sacra del Museu de Lleida enviat a Aragó

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi a gener 04, 2019 | 18:08
    Jordi gener 04, 2019 | 18:08
    Molt Reino de Aragón però tenen un complexe d'inferioritat vers Catalunya que es espantós, per molt que diguin
  2. Icona del comentari de: Tuta a gener 05, 2019 | 06:29
    Tuta gener 05, 2019 | 06:29
    Aquest article només dóna la versió de la part aragonesa. La realitat és que és un nou escàndol i que la "justícia" espanyola, primer a Barcelona i després a Osca, ha confiscat de manera extravagant un bé privat tan sols per estar en mans catalanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa