Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Síndica denuncia casos en què cap familiar ha pogut accedir a cerimònies de comiat a morts
  • CA

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha demanat al regidor de l’Ajuntament Eloi Badia, president de Cementiris de Barcelona, informació “detallada” dels protocols interns que s’estan duent a terme en matèria de cementiris i operadores de serveis funeraris. Vilà ho ha fet després de rebre queixes ciutadanes que fan referència als Serveis Funeraris de Barcelona i a Cementiris de Barcelona. Un exemple és la denúncia d’una ciutadana que explica que en la cerimònia de cremació d’un familiar se’ls va prohibir l’assistència de qualsevol persona.

En un comunicat, Vilà recull que l’Ajuntament de Barcelona, en el seu web, ha informat que restringeix la presència de familiars al crematori per evitar un augment del risc de contagi, perquè es tracta d’un espai tancat. “Independentment del tipus de cerimònia que sigui, han de poder estar presents aquest màxim de 3 persones”, ha lamentat la síndica de greuges fent referència a l’ordre estatal decretada arran de l’estat d’alarma.

Taxa de cementiris

D’altra banda, l’augment de la taxa de cementiris en un 100% ha originat més queixes a la Sindicatura, “ja que la ciutadania veu com ara ha de pagar el doble d’import respecte fa uns mesos”.

Segons recull el comunicat, en anys anteriors el cost anual sense IVA de cada nínxol era de 13,90 euros, una quantitat que durant aquest 2020 ha augmentat fins als 27,80 euros. En el cas de sepultures que comptin amb més d’un compartiment, la despesa augmenta de 29,36 a 58,72 euros. “Aquest augment va ser aprovat en el plenari del gener del 2020, abans que aquesta crisi sanitària esclatés a la nostra ciutat. També cal afegir que la seva aprovació va seguir el protocol establert i que la ciutadania va tenir un període de temps per presentar recursos d’impugnació”, ha aclarit la síndica.

Les iniciatives municipals en Serveis Funeraris i Cementiris Davant l’augment de defuncions a la ciutat i l’increment de peticions d’incineració, algunes de les iniciatives del consistori barceloní han estat reforçar el sistema d’enterraments i oferir l’opció de fer inhumacions provisionals i procedir a la incineració passats dos anys, sense cap cost addicional.

D’altra banda, també ha quedat fixat el preu màxim dels serveis funeraris bàsics a la ciutat. A partir d’ara, cap servei bàsic podrà superar els 2.500 euros. El preu queda establert en 1.948,10 euros pel que fa als serveis funeraris i 540 euros si s’opta per un enterrament o 550 euros en el cas de les incineracions.

També es manté l’opció d’accedir als serveis bonificats o gratuïts en cas de famílies en situació de vulnerabilitat o ingressos baixos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa