Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sentència pionera: reconeixen la Covid com a malaltia professional
  • CA

El jutjat Social número 3 de Barcelona ha dictat una sentència pionera i ha reconegut la Covid com una malaltia professional després que una treballadora d’una residència de gent gran es contagiés al centre Bertran i Oriola de la Barceloneta, segons ha informat el Col·lectiu Ronda. L’auxiliar va estar de baixa del 29 de març a l’1 de maig del 2020 després de ser diagnosticada per una infecció per coronavirus “no especificada”.

Segons explica la defensa de la treballadora, en quatre dies fins a nou treballadores de la mateixa residència van agafar la baixa després d’infectar-se del virus. Dos mesos després, Inspecció de Treball va obrir un expedient sancionador a Eulen, l’empresa que gestiona el geriàtric.

El Col·lectiu Ronda -que ha representat l’afectada al jutjat- explica que l’Institut Nacional de la Seguretat Social i la mútua de treball Mutual Cyclops van considerar que l’afecció es devia a una malaltia comuna. El jutjat, però, els contradiu i conclou ara que el trastorn s’adequa a les previsions del quadre de malalties professionals, que incorpora l’exposició a dolències causades per agents biològics -i, de forma explícita, els virus pertanyents a la família coronavirae– com a risc laboral per a empleats de residències i centres geriàtrics.

La cooperativa d’advocats explica que la Seguretat Social i Mutual Cyclops van denegar admetre la malaltia professional a la treballadora adduint que la normativa sobre l’estat d’alarma dictada pel Govern espanyol acotava el reconeixement al personal sanitari i socio-sanitari. En canvi, la sentència replica que aquesta normativa extraordinària es va dictar amb posterioritat al contagi de la treballadora i que «hi havia un risc provat d’infecció» pel fet que el centre de treball era un geriàtric, on el virus va colpejar amb més cruesa en el primers mesos de la pandèmia, causant una multitud d’infeccions i de morts. A més, el jutjat afegeix que el cas s’agreuja per l incompliment greu en matèria de prevenció i salut laboral que va cometre la residència que Eulen administrava, fet que va conduir que la Generalitat la intervingués.

Vint demandes més

La demanda forma part d’una vintena més que el Col·lectiu Ronda ha interposat per altres treballadores d’aquesta i altres residències de gent gran de la capital catalana en col·laboració amb el sindicat Co.Bas, que confia que aquesta primera resolució pionera obri la porta a un allau de demandes i resolucions favorables.

Per la seva banda, l’advocat del Col·lectiu Ronda Oriol Arechinolaza considera que és un cas que “no hauria d’haver arribat mai als jutjats”. En aquest sentit, acusa a la Seguretat Social i les mútues de treball de pretendre “negar fraudulentament les prestacions i els drets que corresponen a les persones que han estat treballant per a tots nosaltres durant la pandèmia, causant-los un greu perjudici econòmic i impossibilitant-los que puguin reclamar per haver treballat en condicions de manca de mesures de seguretat”.

Més notícies
Pintada esborrada contra els turistes a l'edifici amb una escala sencera de pisos turístics, al barri de la Catalana, a Sant Adrià de Besòs / JR
Descontrol en una escala plena de pisos turístics a tocar de Barcelona
Notícia: Descontrol en una escala plena de pisos turístics a tocar de Barcelona
Comparteix
Les molèsties a un bloc farcit d'allotjaments d'aquesta mena retraten les incomoditats d'un fenomen que ha saltat els límits de la capital
Imatge d'arxiu d'uns habitatges de Barcelona / Europa Press
Lloguers més barats i poques multes: un any de la regulació a Barcelona
Notícia: Lloguers més barats i poques multes: un any de la regulació a Barcelona
Comparteix
El preu del lloguer cau fins als 903 euros, el nivell més baix dels últims tres anys, entre disputes sobre el paper de la nova llei

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa