Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sant Pau, pioner a Europa en microcirurgia robòtica del limfedema
  • CA

Els hospitals catalans continuen liderant Europa pel que fa a les noves tecnologies i els processos hospitalaris. En aquesta ocasió, l’hospital de Sant Pau s’ha convertit en un dels quatre únics centres europeus que compta amb el primer robot quirúrgic per a supermicrocirurgia, el primer a l’Estat espanyol per a intervencions de limfedema. El Symani, el robot ha estat desenvolupat per la companyia Italo-americana MMI en col·laboració amb experts d’arreu del món, com el Dr. Jaume Masià, director del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau, situa l’hospital al capdavant d’aquesta tècnica.

Sant Pau, referència per al limfedema

Aquest robot permet els cirurgians operar amb absoluta precisió aquests pacients. Sant Pau farà entre 8 i 10 intervencions d’aquest tipus al mes emprant aquesta tecnologia.

“El robot Symani reprodueix exactament els moviments naturals de les mans del cirurgià, els copia, aportant un grau de precisió que el cirurgià només pot aconseguir amb una elevada formació i entrenament i en condicions òptimes. Amb això, la cirurgia és molt més reproduïble i fiable, tant per al professional com per al pacient”, segons el doctor Jaume Masià, director del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau. Segons explica l’hospital en un comunicat, amb el nou robot l’àrea de la intervenció es mostra ampliada fins a 30 vegades en una pantalla mitjançant una càmera. A més, el robot també ofereix la possibilitat d’utilitzar-lo amb un sistema de visualització que permet veure les imatges en 3D.

Què és un limfedema?

El limfedema és una acumulació de líquid en una extremitat degut a una interrupció o alteració del sistema limfàtic. Sovint és una seqüela del tractament de determinats càncers, especialment el de mama, melanoma, o sarcomes. És una situació prou freqüent, ja que hi ha més de 300 milions de pacients afectats per alteracions del sistema limfàtic a tot el món, i només a l’Estat es calcula que la xifra s’enfila a un milió de casos. “Per fer aquest tipus d’intervencions calen equips molt especialitzats, amb experiència clínica i interdisciplinaris, com és el cas de Sant Pau”, diu el doctor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa