Les ovelles i les cabres no seran els únics animals que pasturaran per Collserola. El Consorci del Parc Natural de Collserola i la pagesia de la zona han iniciat aquest juliol una prova pilot per introduir exemplars de rucs a la serra amb l’objectiu de contribuir a la prevenció d’incendis.

La iniciativa pretén no només reduir l’elevat risc d’incendis que comporten aquestes onades de calor que està patint la capital catalana, sinó que també vol ser un revulsiu per millorar la biodiversitat del parc i per contribuir a la recuperació de l’activitat agrícola a Collserola. Durant aquest primer any, el grup de rucs pasturaran a l’entorn de la masia de Can Domènec, però la previsió és que els animals es desplacin a altres zones de la serra per netejar el sotabosc i eliminar el material que pugui convertir-se en combustible davant possibles focs.

En concret, el projecte s’emmarca en el programa Alimentem Collserola, una iniciativa que de “transició agroecològica” impulsada pel Consorci i desenvolupada per la cooperativa Arran de terra que pretén obtenir espais oberts en zones del parc on actualment no es pot fer agricultura ni ubicar-hi ramats d’ovelles.

Comissats o cedits

Segons informa Bete, els rucs provenen del municipi del Bruc i la majoria van ser abandonats, de manera que un cop comissats per la policia van acabar integrant-se en aquest grup. La resta dels animals haurien estat cedits pels seus propietaris per a la iniciativa.

Aquest nou grup pasturarà inicialment prop de quinze hectàrees de terreny, que han estat delimitades per un tancat que ha costat gairebé 19.000 euros i que ha estat finançat principalment amb fons europeus.

Una prova pilot ja en marxa

Cal recordar que l’Ajuntament de Barcelona ja va iniciar el passat abril una prova pilot per reduir el risc d’incendi a Collserola amb la introducció d’un ramat de 210 ovelles i 80 cabres. Aquests exemplars pasturen la muntanya de la capital catalana menjant la vegetació local per evitar que hi pugui haver accidents en èpoques de calor o sequera com l’actual.

En aquest sentit, el ramat està controlat per dos pastors i tres gossos d’atura i no va en contra de l’ordenança municipal, que prohibeix el pasturatge com a activitat econòmica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juliol 25, 2022 | 19:15
    Anònim juliol 25, 2022 | 19:15
    Voleu dir què, fins ara, no n'hi anaven, de barcelonins?.
  2. Icona del comentari de: MHP a juliol 26, 2022 | 11:00
    MHP juliol 26, 2022 | 11:00
    No hi veig als de Waterloo, vindràn mès endavant?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa