Un cartell a l’entrada dels pàrquings Saba/Bamsa de Barcelona demana als usuaris que ajudin l’empresa a “evitar robatoris a l’interior dels vehicles”, no deixant objectes a la vista i assegurant-se que el vehicle està tancat.
Ha estat un estiu calent, als pàrquings d’aquesta empresa, però també, en menor mesura, de BSM i altres operadors. Lladres entrant als aparcaments i rebentant vidres de cotxes per endur-se el que sigui, especialment a la nit, aprofitant que es tracta de grans instal·lacions amb poca vigilància física. De fet, un treballador de Saba del centre de la ciutat ha explicat al TOT Barcelona que en el seu torn de nit ha de fer guàrdia en fins a quatre pàrquings, alhora que reconeix que els robatoris són “diaris”, com a mínim “dos o tres”. Una circumstància que, lògicament, fa molt difícil detectar els lladres, i encara menys, enfrontar-s’hi. Un cop es pateix el robatori, l’usuari ha de posar la denúncia i omplir un formulari. Un mal de cap que en alguns casos suposa també la pèrdua d’objectes de valor que es trobessin en el moment del robatori al cotxe.
A més dels usuaris afectats dels quals ha tingut constància aquest diari, altres usuaris ho han denunciat a les xarxes socials. És el cas, per exemple, d’en Manu Arias, qui s’ha trobat el seu cotxe amb el vidre trencat al pàrquing Saba Siracusa aquest dimarts a les 14h, i assegura que hi havia altres cotxes afectats.

Els Mossos d’Esquadra confirmen al TOT que “s’ha detectat un augment substancial dels robatoris en pàrquings privats de Barcelona ciutat”, malgrat que la policia catalana ha fet “dispositius conjunts amb les empreses” i que “hem pogut atrapar in fraganti diversos lladres”. Ara bé, alerta que no es pot pretendre que la policia “patrulli” pels pàrquings, perquè “la seguretat és responsabilitat de les empreses públiques o privades que gestionen aquest servei”.
De fet, quan es produeix un robatori el client del pàrquing rep documentació per emplenar i a més pot presentar una denúncia a la policia. Certament, els pàrquings no són l’únic espai on ha crescut la inseguretat. Almenys així ho ha assegurat el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, que fa uns dies reconeixia que “hi ha hagut un salt qualitatiu” pel que fa a la violència en els furts i robatoris a la ciutat.
Ara bé, tal i com remarquen els Mossos, les empreses que gestionen els aparcaments de la ciutat són les responsables últimes de vetllar per la seguretat dels clients i els seus vehicles. Què fan per evitar robatoris? Fonts de Saba/Bamsa consultades pel TOT Barcelona insisteixen a remarcar que “les empreses d’aparcament també són víctimes de l’onada d’inseguretat que pateix tota la ciutadania i estan fent tot el que està a les seves mans per reduir-ne els efectes”.

Asseguren que “el problema és general i afecta a tot tipus d’aparcaments de pagament, de titularitat privada o municipal, a la via pública o subterranis, centres comercials, hospitals, etc”. Ara bé, l’afectació, tal i com ha pogut confirmar el TOT és més gran a la xarxa de Saba. Segons Saba, l’única raó és que té més pàrquings, de manera que per estadística necessàriament apareix al capdavant, però nega cap relació causal amb el fet que a les seves insta·lacions hi hagi poc personal, com ha explicat al TOT un dels treballadors.
1.00 càmeres a Saba i vigilants indefensos
Saba també argumenta que els seus treballadors no poden fer res davant d’un robatori: “Les empreses no tenen competències per efectuar detencions mitjançant l’ús de la força, ni posaran mai els seus operaris en risc havent-se d’enfrontar amb delinqüents, normalment dotats d’eines i armes amb capacitat d’exercir violència sobre vehicles i persones”.

Ara bé, la companyia explica a aquest diari que als pàrquings de Saba i Bamsa es compta amb “més de 1.000 càmeres de vídeo en tots els accessos als aparcaments, els caixers i les sales d’atenció al client”. Així mateix, en els aparcaments més sensibles, s’ha instal·lat un sistema de megafonia per difondre missatges als clients advertint-los que no deixin pertinences a l’interior del vehicle, a més de cartelleria específica alertant als clients a tota la xarxa. També s’han reforçat les mesures de seguretat per accedir a les instal·lacions a través dels accessos de vianants (escales i ascensors), que estan tancats sempre que sigui possible.
I posar més personal de vigilància perquè un sol treballador no hagi de fer ruta per més d’un pàrquing a la nit? Aquí el Grup Saba es limita a respondre que està dispoat a “reforçar els mitjans de vigilància, tecnològics o personals -presencials o en remot- per augmentar la capacitat de detecció i denúncia de l’activitat delictiva”.
Finalment, envia un missstge a les autoritats públiques reclamant la “revisió de la legislació actual del nostre país, per tal d’evitar la impunitat d’aquest tipus de delictes menors en els casos de provada reincidència”.