Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Onada de robatoris en grans pàrquings de Barcelona
  • CA

Un cartell a l’entrada dels pàrquings Saba/Bamsa de Barcelona demana als usuaris que ajudin l’empresa a “evitar robatoris a l’interior dels vehicles”, no deixant objectes a la vista i assegurant-se que el vehicle està tancat.

Ha estat un estiu calent, als pàrquings d’aquesta empresa, però també, en menor mesura, de BSM i altres operadors. Lladres entrant als aparcaments i rebentant vidres de cotxes per endur-se el que sigui, especialment a la nit, aprofitant que es tracta de grans instal·lacions amb poca vigilància física. De fet, un treballador de Saba del centre de la ciutat ha explicat al TOT Barcelona que en el seu torn de nit ha de fer guàrdia en fins a quatre pàrquings, alhora que reconeix que els robatoris són “diaris”, com a mínim “dos o tres”. Una circumstància que, lògicament, fa molt difícil detectar els lladres, i encara menys, enfrontar-s’hi. Un cop es pateix el robatori, l’usuari ha de posar la denúncia i omplir un formulari. Un mal de cap que en alguns casos suposa també la pèrdua d’objectes de valor que es trobessin en el moment del robatori al cotxe.

A més dels usuaris afectats dels quals ha tingut constància aquest diari, altres usuaris ho han denunciat a les xarxes socials. És el cas, per exemple, d’en Manu Arias, qui s’ha trobat el seu cotxe amb el vidre trencat al pàrquing Saba Siracusa aquest dimarts a les 14h, i assegura que hi havia altres cotxes afectats.

Vidre trencat d’un cotxe d’un client d’un pàrquing Saba de Barcelona, que va presentar denúncia als Mossos TOT BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra confirmen al TOT que “s’ha detectat un augment substancial dels robatoris en pàrquings privats de Barcelona ciutat”, malgrat que la policia catalana ha fet “dispositius conjunts amb les empreses” i que “hem pogut atrapar in fraganti diversos lladres”. Ara bé, alerta que no es pot pretendre que la policia “patrulli” pels pàrquings, perquè “la seguretat és responsabilitat de les empreses públiques o privades que gestionen aquest servei”.

De fet, quan es produeix un robatori el client del pàrquing rep documentació per emplenar i a més pot presentar una denúncia a la policia. Certament, els pàrquings no són l’únic espai on ha crescut la inseguretat. Almenys així ho ha assegurat el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, que fa uns dies reconeixia que “hi ha hagut un salt qualitatiu” pel que fa a la violència en els furts i robatoris a la ciutat.

Ara bé, tal i com remarquen els Mossos, les empreses que gestionen els aparcaments de la ciutat són les responsables últimes de vetllar per la seguretat dels clients i els seus vehicles. Què fan per evitar robatoris? Fonts de Saba/Bamsa consultades pel TOT Barcelona insisteixen a remarcar que “les empreses d’aparcament també són víctimes de l’onada d’inseguretat que pateix tota la ciutadania i estan fent tot el que està a les seves mans per reduir-ne els efectes”.

Vidre d’un cotxe rebentat, aquest dimarts al pàrquing Saba Siracusa FOTO: Manu Arias

Asseguren que “el problema és general i afecta a tot tipus d’aparcaments de pagament, de titularitat privada o municipal, a la via pública o subterranis, centres comercials, hospitals, etc”. Ara bé, l’afectació, tal i com ha pogut confirmar el TOT és més gran a la xarxa de Saba. Segons Saba, l’única raó és que té més pàrquings, de manera que per estadística necessàriament apareix al capdavant, però nega cap relació causal amb el fet que a les seves insta·lacions hi hagi poc personal, com ha explicat al TOT un dels treballadors.

1.00 càmeres a Saba i vigilants indefensos

Saba també argumenta que els seus treballadors no poden fer res davant d’un robatori: “Les empreses no tenen competències per efectuar detencions mitjançant l’ús de la força, ni posaran mai els seus operaris en risc havent-se d’enfrontar amb delinqüents, normalment dotats d’eines i armes amb capacitat d’exercir violència sobre vehicles i persones”.

Centre de control dels pàrquings de Saba FOTO: SABA

Ara bé, la companyia explica a aquest diari que als pàrquings de Saba i Bamsa es compta amb “més de 1.000 càmeres de vídeo en tots els accessos als aparcaments, els caixers i les sales d’atenció al client”. Així mateix, en els aparcaments més sensibles, s’ha instal·lat un sistema de megafonia per difondre missatges als clients advertint-los que no deixin pertinences a l’interior del vehicle, a més de cartelleria específica alertant als clients a tota la xarxa. També s’han reforçat les mesures de seguretat per accedir a les instal·lacions a través dels accessos de vianants (escales i ascensors), que estan tancats sempre que sigui possible.

I posar més personal de vigilància perquè un sol treballador no hagi de fer ruta per més d’un pàrquing a la nit? Aquí el Grup Saba es limita a respondre que està dispoat a “reforçar els mitjans de vigilància, tecnològics o personals -presencials o en remot- per augmentar la capacitat de detecció i denúncia de l’activitat delictiva”.

Finalment, envia un missstge a les autoritats públiques reclamant la “revisió de la legislació actual del nostre país, per tal d’evitar la impunitat d’aquest tipus de delictes menors en els casos de provada reincidència”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joaquim a setembre 14, 2021 | 23:01
    Joaquim setembre 14, 2021 | 23:01
    SABA pça Catalunya, abril 2019, m'obren el maleter del cotxe i s'enduen dos ordinadors portàtils. Resposta dels encarregats: les càmeres no vigilen els cotxes, ja saben qui són els que passen tot el dia al parking al aguaït de quin cotxe obrir, però no poden fer rés i a la policia no l'interessa, ja t'ho faràs. Legalment pots posar una denúncia a SABA però costa diners i al final ho deixes còrrer...i així va la cosa, qui vulgui deixar el cotxe en un pàrquing Saba, que s'ho repensi .
    • Icona del comentari de: Carlos a octubre 04, 2021 | 16:49
      Carlos octubre 04, 2021 | 16:49
      A mi igual al carrer diputació, aixi que a l’hora d’aprcar eviteu els que no tinguin vigilacia amb personal.
  2. Icona del comentari de: XX a setembre 14, 2021 | 23:59
    XX setembre 14, 2021 | 23:59
    Volem ser una comunitat autònoma d’Espanya, i volem acolli.
  3. Icona del comentari de: Ells van augmentant en la seva delinqüència, doncs se saben tan impunes com el rei d'Ehpañña a setembre 15, 2021 | 10:41
    Ells van augmentant en la seva delinqüència, doncs se saben tan impunes com el rei d'Ehpañña setembre 15, 2021 | 10:41
    Robar i delinquir en general és molt econòmic a casa nostra, més que econòmic... surt regalat! Ens hem omplert la casa de delinqüents i ho paguem de valent. Au, seguiu obrint les portes a gent que només prospera en la delinqüència i a càrrec del ciutadà de a peu.
  4. Icona del comentari de: Montserrat a setembre 15, 2021 | 15:05
    Montserrat setembre 15, 2021 | 15:05
    Com pot saber el parking que jo portava dins del cotxe els objectes que denuncio ???
  5. Icona del comentari de: FRANK DUBÉ a setembre 15, 2021 | 18:33
    FRANK DUBÉ setembre 15, 2021 | 18:33
    És un escandol !!! Els lladres tenen carta blanca. Si els agafen els tornrn a deixar anar als 10 minuts amb "libertad con cargos" . No tienes alarma? pues eres el único del barrio!! a ver si te espavilas que va muy biés por si te roban o okupan el piso!!!. HAS DE POSAR-TE UNA ALARMA IGUAL QUE ET POSES UN COMPTADOR DE L´AIGUA O DEL GAS. La Familia de D.Jaime Mayor Oreja et pot explicar el dineral que amuntega com a propietaria de Securitas i Prosegur i similars. Ara ofereixen un "guardia de Seguridad" a toc de pito. Les dones a la nit poden tenir ajuda uinmediata. Tot un muntatge/impost revolucionari que fa fredad. I la gent....POBRETA!!! demanant més vigilància del Mossos. VERGONYA CAVALLERS, VERGONYA-!!!!!
  6. Icona del comentari de: Axel a setembre 16, 2021 | 08:16
    Axel setembre 16, 2021 | 08:16
    Decepcionant...cap autoritat te valor per acabar amb els robatoris , no hi ha excusa que valgui, les nòmines de les autoritats hauríem de ser variables segons el seu grau de impodructivitat, espavilarien ràpid, tots ells amb escoltes i nosaltres indefensos al carrer, ma dura i a per feina autoritats!! Que cobreu per executar solucions.
  7. Icona del comentari de: Nil a setembre 16, 2021 | 08:58
    Nil setembre 16, 2021 | 08:58
    S'hauria de limitar l'accés a l'aparcament a una sola persona per vehicle, tan al entrar com al sortir i només poder accedir-hi amb el ticket

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa