Barcelona lidera una gastronomia catalana que, si bé és cert que sempre ha gaudit de bona fama, darrerament viu un dels seus millors moments de reputació. Als tres restaurants ‘tres estrelles Michelin’ que hi ha a la ciutat cal sumar-hi la varietat d’establiments econòmics que ofereixen cuina mediterrània i de nivell. Més enllà de qualitat, també hi ha altres curiositats que acompanyen els restaurants de la ciutat. N’hi ha uns quants de centenaris i d’altres d’estil popular que, tot i canviar de mans, mantenen l’essència. Un d’ells és el restaurant Can Culleretes, ubicat al barri del Gòtic, que té l’honor de ser el més antic de Catalunya, segons el Llibre Guinness World Records.
Can Cullaretes va obrir el 1786, data que el converteix també en el segon restaurant més longeu de tot l’Estat. És difícil saber com era el restaurant en aquells inicis, però sí que sabem que l’establiment va viure un punt d’inflexió el 1958. Expliquen els actuals amos a la web del negoci que en Sisco Agut i la Sussi Manubens van adquirir-lo el 1958 per reflotar-lo. Feien menús “molt econòmics” i, segons llegim al portal, en Sisco considerava que aquesta fórmula li restava qualitat als menjars. “Amb el temps van aconseguir que el restaurant tornés a tenir la fama per allò que el caracteritzava i que el segueix caracteritzant avui dia ‘menjar bé a bon preu’“, diuen des del restaurant. Aquesta és la primera de tres generacions d’Agut-Manubens que ha agafat el restaurant.
Ressò internacional
La història de Can Culleretes ha atrapat, amb els anys, l’atenció de força mitjans de comunicació. Sobretot locals i espanyols, que han explicat la història de supervivència d’un establiment singular a la zona més turística. En una entrevista a El País, de fet, els actuals propietaris asseguraven que “ja no estarien si el local no fos nostre”, justament pels preus del lloguer que hi ha al centre de Barcelona.
Però Can Culleretes també ha aparegut en mitjans internacionals. El The Guardian escriu el següent l’any 2015: “Sempre està ple de famílies espanyoles, xafarders i turistes. I tots sembla que s’ho passen molt bé. Els plats individuals tenen tan bona relació qualitat-preu (l’oca amb pomes està boníssima, és abundant i només val 9,50 €) que gairebé fan que el menú de 17,50 € sembli car, però tres plats donen temps de sobra per gaudir de l’ambient”. El Xinhuanet també fa una crònica de la seva visita al restaurant, que aprofita per parlar amb els seus protagonistes. “Això no és només un restaurant, és casa nostra”, expliquen en l’entrevista que els fa el mitjà xinès.