Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els responsables de l’atac al Clínic demanen un rescat milionari
  • CA

RansomHouse, l’empresa responsable de l’atac a l’Hospital Clínic, s’ha posat en contacte amb els responsables del centre sanitari per demanar un rescat de 4,5 milions d’euros per les dades robades. Així ho ha explicat el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, en una roda de premsa acompanyat d’altres responsables que gestionen aquest ciberatac. Marcén ha reiterat de nou que no es pagarà cap import per recuperar aquestes dades. Els ciberdelinqüents han enviat una prova de vida que consisteix en una imatge de l’arbre principal del servidor, amb totes les carpetes del centre.

Tot i que els hackers no han posat cap termini per fer efectiu el rescat, el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, Tomas Roy, ha alertat que és probable que els delinqüents publiquin aquestes dades i que, si això passa, la policia s’afanyarà per eliminar-les de la xarxa. El portaveu policial ha afegit que les xifres del xantatge responen a les quantitats habituals que s’acostumen a demanar en aquest tipus de delicte i que els atacants exigeixen, normalment, que aquests pagaments siguin amb criptomonedes. De tota manera, reitera la importància de no fer cas al xantatge per no finançar aquestes empreses delictives.

Durant la compareixença de premsa també s’ha destacat que el sistema estructural de l’hospital no ha quedat afectat i s’ha demanat a la ciutadania que ignori qualsevol petició dels hackers per recuperar dades, ja que aquestes “no s’han perdut”.

Recuperació progressiva del servei

Pel que fa a l’afectació de l’atac, el director mèdic del Clínic, Antoni Castells, ha manifestat que els departaments de laboratiroi i farmàcia són els que més han patit, ja que han hagut de fer tota la seva feina manualment. Tot i això, ha celebrat que el centre mèdic ha pogut aixecar uns 200 ordinadors de contingència gràcies a què “s’està treballant sense descans des de diumenge”.

D’altra banda, Castells ha destacat que “en quatre dies hem recuperat el 90% de l’activitat quirúrgica complexa, el 40% de la menys complexa i el 70% de l’activitat de consultes externes”. L’hospital també ha recuperat el codi ictus i el codi infart, un fet que ha destacat Castells tractant-se el Clínic “d’un hospital de gran complexitat que donem atenció a més d’un milió d’habitants”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Avi preocupat per les dades de la seva próstata a març 10, 2023 | 11:03
    Avi preocupat per les dades de la seva próstata març 10, 2023 | 11:03
    Aquesta gent, que ningú ens ensenya les cares, ni en el garatge on treballen, ni res, ataquen només llocs de països subdesenvolupats o colònies de països subdesenvolupats com la nostra? Ataquen per allà a islàndia, per exemple?
  2. Icona del comentari de: fideli a març 10, 2023 | 12:02
    fideli març 10, 2023 | 12:02
    a veure aquest Pegasus i que s'identifiquin
  3. Icona del comentari de: Fot-li, fot-li, fot-li. a març 10, 2023 | 17:48
    Fot-li, fot-li, fot-li. març 10, 2023 | 17:48
    I perque no utilitzen tots aquests milions per muntar un contraatac i rebentar els ordinadors d'aquests tios?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa