L’Anna ven castanyes a Barcelona des de fa 40 anys i en fa 25 que les ven des de la parada del davant del Mercat de Sant Antoni. Durant tots aquests anys ha vist temps de tots colors i, sobretot, de millors que els actuals. Treballa 11 hores al dia de dilluns a diumenge i les vendes no són prou altes perquè els seus esforços surtin a compte. “La venda de moniatos i castanyes és molt fluixa aquest any”, explica al TOT Barcelona sobre una realitat que creu que és conseqüència de la crisi, la inflació i unes temperatures típiques de la tardor que es resisteixen a arribar. Malgrat aquest panorama, assegura que no ha apujat els preus. La paperina petita costa 3,5 euros “des de fa anys”. Hi ha venedors, assegura, que els apugen injustificadament.
El panorama és similar al d’altres parades d’arreu de la ciutat que ha visitat aquest diari. Però l’altre gran company que tenen les castanyes i els moniatos durant la Castanyada viu una situació molt millor: els panellets. El Gremi de Pastisseria de Barcelona assegura que confia a mantenir les vendes de panellets artesans durant la Castanyada 2023. Calcula que durant els aproximadament 10 dies de la campanya de Tots Sants es vendrien a Catalunya al voltant de 250.000 kg. Pel que fa als preus, es mantenen molt semblants als de l’any passat, tot i l’encariment de les matèries primeres i altres costos —mà d’obra, cartonatge, etc—. Els panellets, sembla, aconseguiran imposar-se a la inflació.
Arrencar la temporada amb optimisme
Un cas que reflecteix la valoració del Gremi de Pastisseria de Barcelona és el del Forn del Passeig-Fabra i Puig, que té sis botigues repartides pels districtes de Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó. Un dels seus propietaris, en Carles Puig, explica al TOT que les vendes estan arrencant “a poc a poc” aquesta temporada, però que es van venent panellets. Encara que admet que si fes més fred la facturació seria força millor, ajuda el fet que, segons diu, les matèries primeres siguin més barates que l’any passat. “Enguany no hem apujat el preu del panellet. La previsió és que la temporada d’aquest any sigui bona perquè, entre altres, el dia de Tots Sants cau en dimecres i, per tant, poca gent marxarà de la ciutat”, subratlla.

Aquest cas, però, té poc té a veure amb el que es viu entre les parets de la Fleca Els Àngels del barri del Raval. Una de les seves propietàries, la Joana, explica al TOT que encara no pot valorar les vendes d’aquest 2023 perquè des de fa anys només ven panellets pocs dies abans de la nit de Tots Sants, però que si s’ha de basar en el 2022, està lluny de ser positiva. “Tot el comerç ha caigut des de la pandèmia. Tot s’ha encarit molt, hi ha molta crisi”. Davant d’aquest panorama, assegura que prepararà només panellets de pinyons i ametlla perquè la resta “costa de vendre”. L’objectiu d’aquest any és, almenys, resistir millor que l’anterior. “Esperem vendre els que preparem”, afirma.
Més enllà d’esperar una bona temporada o no, hi ha uns quants forns de la ciutat on no es veuen panellets. Des de Migas Forners Pastissers, al barri de Sant Antoni, una treballadora reconeix al TOT que no sap per què no en venen, però que no li estranya tenint en compte com “de cars estan els pinyons”. En altre punt del barri, Roger Coffee and Bakery, tampoc se’n troben, de la mateixa manera que tampoc n’hi ha al Coffee Stop 51 i Color Café —barri del Born—. És com si la Castanyada no existís en cap d’aquests establiments. Alguns, de fet, són el tipus de negoci que, a poc a poc, està substituint els forns tradicionals. S’ofereixen cookies de xocolata, pastissos típics de l’estranger i cafè car. Estan pensats per als barcelonins que poden gastar força diners quan surten a prendre alguna cosa o per a turistes.
Una tardor que es resisteix a arribar
En aquest sentit, parla l’Anna des de la parada del Mercat de Sant Antoni, qui al·lega que un altre fet que explica la caiguda de vendes de castanyes i moniatos és la progressiva pèrdua de tradicions. “Ara molta gent pensa en Halloween o, directament, en res”, recalca. Aquesta baixada també la pateixen treballadors com en Juan i en David, que intenten guanyar-se la vida en les parades de Joanic i de la plaça de la Revolució de la Vila de Gràcia —districte de Gràcia—, respectivament. Confirmen al TOT que les temperatures atípiques per a la tardor apaguen les ganes de menjar castanyes. Encara, però, no han perdut l’esperança. “El cap de setmana que ve, que farà més fred i se celebrarà Halloween, tot hauria de millorar”, diu en Juan.
Per part seva, la Marga Turró és responsable de la Pastisseria Turró, situada en un altre punt del mateix districte situat a la part superior del passeig de Sant Joan. Reconeix al TOT que no voldria trobar-se en la situació d’haver de vendre castanyes, però que els panellets, en canvi, sí que es venen malgrat el canvi climàtic. Ella els ven a 65 euros el kg els de pinyons i 50 euros el kg la resta. Assegura que no ha apujat els preus i que, de moment, està “molt contenta” amb les vendes. “Esperem vendre més que l’any passat”, diu, tot i que alhora admet que encara no pot preveure com acabarà la temporada perquè “ara la gent viu al dia”.

A la part inferior del mateix passeig, a la Pastisseria Oriol del barri de la Dreta de l’Eixample es poden veure diferents galetes amb forma de fantasma o teranyina o que contenen l’onomatopeia que evoca el so d’un ensurt: “Booo”. Allà, a més, també estan contents amb les vendes de panellets. En el seu cas, però, admeten al TOT que no és gràcies als clients fidels o veïns que podrien comprar habitualment al forn, sinó a uns altres actors de la ciutat molt habituals des de fa anys: els turistes. “N’hi ha molts que els proven per curiositat. Aquí sempre venem molt. Estem enmig del centre turístic”, celebra una treballadora sense donar cap senyal d’haver patit, en els darrers anys, el mínim efecte de la crisi.