Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Rescaten llibres d’antiquari desapareguts d’una biblioteca durant el franquisme
  • CA

Curiosa història gestada a través de dècades, algunes de les quals en la foscor del franquisme. Comença en una biblioteca especialitzada en la història de l’obrerisme tancada després de la Guerra Civil i acaba fa unes setmanes, amb el rescat in extremis d’algun dels seus llibres d’antiquari.  

Els Mossos d’Esquadra han recuperat nou llibres dels segles XVIII i XIX en una investigació iniciada quan els responsables de la Biblioteca Arús –dedicada a la història dels moviments socials i l’obrerisme– van veure una peça del seu fons anunciat en una web de compra i venda d’antiguitats. L’exemplar fins i tot portava els segells de l’entitat, que feia dècades que l’havia perdut de vista.

A partir d’aquí, els agents van començar a estirar del fil i van arribar fins al final de la Guerra Civil, el moment en què la biblioteca va haver de tancar arran de la derrota dels republicans i la imposició del règim de Franco. Va estar sense funcionar tres dècades, durant les quals les autoritats de l’època van permetre que algunes persones s’enduguessin llibres. Algunes d’aquestes persones no els van tornar mai, i quan van morir les peces van passar a mans dels hereus.
 
Quan al cap d’una trentena d’anys la biblioteca va reobrir, els hereus de les persones que tenien llibres de l’entitat a casa els van anar tornant quan descobrien el segell que n’acreditava la titularitat.

Però no tothom va reaccionar així. Aquest espoli, fos accidental o fos deliberat, era l’única via per la qual els llibres podien haver sortit de la biblioteca, que segons fonts dels Mossos mai n’ha venut, sinó que només n’adquireix, comprant-ne o perquè rep donacions. Aquest va ser el cas dels llibres que ara han recuperat els Mossos, procedents de l’herència d’uns veïns de la biblioteca, que és al passeig Sant Joan, al barri del Fort Pienc. Els hereus els haurien venut a un antiquari de Barcelona, segons la policia, i aquest marxant tenia intencions de revendre’ls ara. 
 

La Biblioteca Arús de Barcelona, al passeig de Sant Joan / Kippelboy / Viquipèdia

La Biblioteca Arús de Barcelona, al passeig de Sant Joan / Kippelboy / Viquipèdia

Com que els segells de la biblioteca n’indicaven la propietat i la procedència, i atès que la biblioteca és un centre públic en actiu i obert al públic, que pot consultar-hi gratuïtament el fons, els Mossos van decidir intervenir els llibres “per garantir-ne la preservació i perquè l’autoritat judicial estableixi la legítima propietat”.

Ara els nou exemplars estan dipositats a la Biblioteca Arús, de moment habilitada com a dipòsit judicial a l’espera del que es decideix en el procés judicial obert, en el qual es veurà si algú –a part de l’entitat– en reclama la propietat i té alguna prova que ho avali.
 

Més notícies
Els Mossos continuen buscant els atracadors de la taxista
Notícia: Els Mossos continuen buscant els atracadors de la taxista
Comparteix
Els dos assaltants van fugir amb una moto amb el botí i el ganivet amb què havien causat ferides lleus a la víctima

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa