Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La meitat dels refugis climàtics municipals, tancats a l’agost
  • CA

Barcelona es quedarà sense la meitat de refugis climàtics aquest mes d’agost. Segons ha denunciat aquest dimarts el grup municipal d’ERC, només 67 dels gairebé 200 espais habilitats pel consistori per resguardar-se de la calor i les fortes temperatures estaran totalment oberts durant les pròximes setmanes. En una roda de premsa, els republicans han assegurat que l’executiu encapçalat per Ada Colau té fins a 74 espais totalment tancats durant l’agost i uns altres 61 només estan oberts de forma parcial. En alguns, inclús, s’ha de pagar per poder accedir-hi.

“Els refugis climàtics del govern són una autèntica presa de pèl. Governar Barcelona no és aconseguir titulars que queden molt bé als mitjans, sinó oferir solucions reals a la gent”, ha assenyalat la regidora d’ERC Elisenda Alamany, que considera que aquesta situació és una prova més de la “mala gestió” del govern municipal. En aquest sentit, Alamany ha recordat que 67 dels refugis actualment disponibles per a la ciutadania són parcs i jardins que ja estan oberts al públic tot l’any, de manera que no suposen una mesura extraordinària per pal·liar l’onada de calor que està patint la capital catalana aquest estiu.

Entre els espais no clausurats hi ha almenys 34 que són de pagament, com els centres esportius municipals, i també hi ha una vintena que només obren en un horari limitat, principalment a la tarda. En total, des d’ERC calculen que la xifra de refugis climàtics totalment o parcialment tancats durant l’agost ascendeix a 140, una situació que titllen de “frau” per part del consistori barceloní.

L’Ajuntament es defensa: “La població està coberta”

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha contestat Alamany i, tot i reconèixer que alguns dels refugis climàtics de la ciutat han tancat a l’agost o han reduït l’horari, encara hi ha “uns 140” refugis oberts aquest mes. De fet, Badia ha assegurat que hi ha hagut un augment de refugis climàtics en el mandat de l’actual consistori barceloní i ha assenyalat que s’han triplicat en tres anys. “No hi ha cap ciutat a l’estat espanyol que tingui un nivell de cobertura tan important, incloent a l’agost”, s’ha defensat.

L’Ajuntament sosté que el 95% de la població barcelonina té durant l’estiu un espai per refugiar-se de la calor a menys de 10 minuts, tot i que aquesta xifra baixa al 80% durant el mes d’agost. Badia ha promès que treballaran per ampliar al màxim aquesta cobertura a l’agost.

A menys de 10 minuts a peu

La identificació d’aquests 200 espais on refugiar-se de la xafogor a la capital catalana és una iniciativa impulsada pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Aquest llistat el conformen diferents equipaments municipals i espais públics on les persones especialment vulnerables poden a priori refugiar-se de les altes temperatures.

La intenció inicial de l’Ajuntament era que el 95% de la població de la ciutat comptés amb un d’aquests oasis a menys de 10 minuts a peu del seu domicili, un escenari ideal que sembla que no podrà complir-se aquest mes d’agost.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa