Reforç a una vintena de CAPs de Barcelona amb mòduls de suport

El departament de Salut n'instal·larà 120 arreu de Catalunya, segons ha explicat la consellera Alba Vergés

El departament de Salut ha començat a instal·lar els primers mòduls de suport als centres d’atenció primària (CAP) arreu de Catalunya. Es tracta d’espais situats al costat dels CAP que acolliran l’activitat relacionada amb el coronavirus per poder diferenciar així espais Covid i no Covid i oferir major seguretat a treballadors i ciutadans. En els mòduls també s’hi podrà fer l’atenció a persones amb problemes respiratoris i símptomes de Covid-19.

La previsió inicial són 120 mòduls i es pretén que estiguin operatius abans de l’estiu, la primera meitat en el primer trimestre. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha afirmat que els espais han de permetre reordenar els CAP “per guanyar en la mesura del possible atenció presencial”. Entre les tasques que acolliran aquests mòduls hi ha la realització de proves PCR i tests ràpids, la identificació de contactes, exploracions i vacunacions.

A Barcelona s’instal·laran mòduls de suport a: CAP Lluís de Sayé, CAP La Pau, CAP Poblenou, CAP Besòs i CAP Sant Martí Provençals, CAP La Bordeta, CAP Marina, CAP Sants, CAP Montnegre, CAP Sarrià, CAP Numància, CAP Sant Rafael, CAP Horta, CAP Roquetes, CAP Casernes, CAP Roger de Flor, CAP Drassanes i el CAP Casc Antic. També s’instal·laran tres envelats als CAP Ramon Turró, CAP Maragall i CAP Sanllehy.

Els primers mòduls que s’han començat a instal·lar són el del CAP Sant Rafael a Barcelona, el CAP Amadeu Torné a l’Hospitalet de Llobregat i el CAP Cassà de la Selva a Girona. En els tres casos ja es pot veure la infraestructura i d’aquí a poc temps es disposarà de l’equipament per entrar en funcionament. La resta s’instal·laran les setmanes vinents amb la previsió d’arribar als 120. Salut ha indicat però que la xifra es podria ampliar en funció de les necessitats de cada territori.

El desplegament d’aquestes estructures s’ha fet en espais propers als centres, en terrenys propis o cedits pels ajuntaments o altres institucions. El pressupost mitjà de construcció i equipament mèdic de cadascun ha estat d’uns 70.000 euros. La seva durada està prevista d’entre dos i quatre anys, segons cada cas i són gestionats pels mateixos equips d’atenció primària (EAP).

Vista de Vergés i Comella

La consellera de Salut, Alba Vergés (ERC), i Comella han visitat aquest matí el mòdul instal·lat al CAP Sant Rafael de Barcelona. Durant la visita, la consellera ha destacat que es podrà “separar els circuits, guanyar espais molt necessaris per a treballar amb major seguretat encara, i fer activitat diversa”. Ha afegit que també es podrien fer servir per a la vacunació contra la Covid.

La consellera de Salut, Alba Vergés i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella / ACN

De la seva banda, Comella ha agraït la col·laboració dels ajuntaments a l’hora de facilitar la instal·lació a prop dels CAP. Ha afegit que la Covid ha triplicat la feina dels centres d’atenció primària i això ha fet que alguns CAP s’hagin quedat petits per poder fer un doble circuit, situació que es vol respondre amb aquestes instal·lacions.

Salut ha destacat que el desplegament de mòduls s’emmarca en el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, que vol millorar l’accessibilitat i els processos, com també augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat. Preveu la contractació de nous perfils als EAP, per la qual cosa farà necessari disposar de més espais. El pla compta amb una inversió global de gairebé 300 milions d’euros fins al 2022.

Nou comentari