Les alarmes saltaven a Alemanya en disparar-se la incidència de la Covid-19, amb taxes de contagi que no es detectaven des de l’abril passat. En aquest país la taxa de vacunació completa és del 66%, una xifra que es considera encara molt lluny de la immunitat de grup.

Per fer-nos una idea, a Catalunya s’està en gairebé un 80% i les autoritats sanitàries europees consideren que la immunitat de grup és a tocar. I què passa a Barcelona. Segons les darreres dades del Departament de Salut, el 76% dels barcelonins tenen la pauta completa de vacunació -a l’espera de la tercera dosi que ha començat a administrar-se a persones de risc i que es fa conjuntament amb la vacuna de la grip als CAP-, de manera que la ciutat s’acosta molt a la mitjana de Catalunya.

Ara bé, hi ha una zona de la ciutat on la vacunació ha tingut una penetració molt més baixa que la mitjana, fins i tot per sota d’Alemanya, on es considera un problema greu de salut pública que el 34% de la població no s’hagi volgut vacunar. Es tracta del Raval Sud. Aquesta àrea bàsica de salut (ABS) és la única que no ha superat el 60% de vacunació. De fet, és el 59%. Després d’aquesta zona hi ha la resta d’àrees de Ciutat Vella; Via Bàrcino, a la Trinitat Vella; el Poble-sec; el Besòs i Ciutat Meridiana.

I a l’altre extrem, on millor s’han fet els deures és a Sant Martí, amb el 82 % de pauta completa. A continuació hi consten l’ABS Sarrià i la Verneda Sud, que de fet, és la primera zona sanitària de la ciutat que va assolir la desitjada xifra del 80%. La Guineueta, CAP Sant Andreu, Montnegre i Sagrada Família estan a punt d’arribar al 80%.

Pel que fa a la franja d’edat en què hi ha més diferència de pauta completa entre zones de la, és la d’entre els 12 i els 14 anys, amb 27 punts de desigualtat, si bé totes han superat el 50% de nens i nenes vacunats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa