Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Fàrmac “prometedor” contra la Covid-19 investigat al Barcelona Supercomputing Center
  • CA

Un consorci de recerca en què participa el Barcelona Supercomputing Center, ha assegurat que el raloxifè, un medicament genèric per a l’osteoporosi, podria ser “un tractament efectiu” per a pacients lleus de la Covid-19. El consorci europeu Exscalate4CoV, que lidera la recerca, ha anunciat aquest dijous els “prometedors” resultats de la recerca després de realitzar un assaig amb superordinadors, i ara els responsables de la investigació demanen fer assajos clínics.

Els resultats obtinguts apunten que el raloxifè podria ser eficaç per bloquejar la reproducció del virus a les cèl·lules i, per tant, alentir la progressió de la malaltia en casos de detecció precoç o de casos asimptomàtics. El consorci està finançat per la Comissió Europea i forma part del programa Horizon 2020, que pretén connectar els millors investigadors, companyies farmacèutiques, laboratoris i centre de recerca de tota la UE per buscar una cura per la Covid-19.

Un procés de selecció massiu

El consorci, que combina la feina d’una trentena de centres i institucions, ha fet servir la supercomputació per provar virtualment unes 400.000 mol·lècules per identificar les que tindrien una millor resposta contra les estructures genòmiques del coronavirus. D’aquestes, unes 7.000 es van seleccionar per fer assajos in vitro i el raloxifè es va posicionar com una mol·lècula molt prometedora, ja que a més d’efectiva contra el virus els pacients la solen tolerar molt bé i té un perfil toxicològic molt estudiat.

La Comissió Europea va injectar tres milions d’euros al programa i en pocs mesos ha donat resultats. “Necessitem la ciència més que mai”, explica la comissària europea d’Innovació i Recerca, Mariya Gabriel. “Des del gener hem mobilitzat tots els nostres recursos per impulsar la recerca per aturar aquest virus i estem molt satisfets amb els resultats prometedors que s’han obtingut”.

Assajos clínics

El següent pas per avançar en aquest tractament tan prometedor serà l’inici de les converses entre el consorci i l’Agència Europea del Medicament (AEM) per començar a preparar els assajos clínics. Una altra gran avantatge del raloxifè és que, si es confirma la seva eficàcia, és un medicament que es es podria distribuir en grans quantitats i a un cost molt baix de manera gairebé immediata.

L’agència europea està molt interessada en començar els assajos amb el medicament –l’ús del qual contra la Covid-19 ja ha estat patentat per tres membres del projecte per evitar ensurts– i bàsicament el que queda per decidir és quina és la manera més ràpida de poder-los posar en marxa amb seguretat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa