Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Radiografia dels barcelonins: les claus del padró 2021
  • CA

Qui viu a Barcelona? Hi ha més joves que gent gran? De quines naciionalitats? Tenen formació? Les dades del padró 2021 presentades aquest dissabte per l’Ajuntament de Barcelona ofereixen una radiografia nítida de com és el veïnat de Barcelona amb tot luxe de detalls. Una de les dades més rellevants, que s’explica per l’efecte de la Covid-19 i el moviment migratori, és que per segon any consecutiu la població de Barcelona va a la baixa. A 1 de gener de 2022 la població de la ciutat se situa en 1.639.981 persones els residents a la ciutat, unes vint-mil menys que el 2020 (-1,2%). Tot i així, la població assoleix el quart valor més alt de les tres darreres dècades.

El barceloní tipus té 44 anys i no té fills

Per altra banda, l’edat mitjana de la població de Barcelona es desplaça a l’alça i se situa en màxims històrics: 44,2 anys. També es desprèn del padró que tres de cada 10 barcelonins viuen sols, i que al 77% de les llars no hi ha cap menor d’edat. Justament, la natalitat també és un tret rellevant d’aquest padró, perqujè ha caigut a nivells mínims que es van registrar l’any 1939. Han nascut poc més d’11.000 criatures, mentre que el 2019 en van néixer 12.500.

Mascareta Barcelona
Gent a la ciutat de Barcelona. Les Rambles, plaça Catalunya i Fontanella / Jordi Play

Una altra dada interessant és la longevitat dels barcelonins: el nombre de persones centenàries a la ciutat augmenta un 7,8% fins al màxim històric de 931 persones, un 83% de les quals són dones. I també que la població cada vegada està més formada: un 34,6% de la població de més de 16 anys té titulació universitària o un cicle formatiu de grau superior.

176 nacionalitats se sumen a la dels barcelonins d’origen

A la ciutat hi ha comptabilitzades 176 nacionalitats diferents, a banda dels barcelonins que han nascut a Catalunya o a Espanya. I si analitzem la procedència dels nous barcelonins, els estrangers més nombrosos són europeus i americans. Les nacionalitats més representades continuen sent la italiana, la pakistanesa i la xinesa. De fet, del padró 2021 es llegeix que el nombre de persones empadronades que no ha nascut a la ciutat és superior al dels nascuts a la ciutat per tercer any consecutiu.

I què més sabem dels nouvinguts? Segons el padró, “el perfil majoritari d’immigrant correspon a un jove o adult jove que ha nascut a l’estranger”: un 18,3% de les altes per immigració són de persones nascudes a la resta de Catalunya, un 8,4% a la resta d’Espanya, i el 73,3% a l’estranger.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: EldeGràcia a agost 06, 2022 | 11:10
    EldeGràcia agost 06, 2022 | 11:10
    Italians=argentins+xilens amb passaport italià.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa