Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Presenten una querella contra la comissaria de Via Laietana

Una aliança de 10 entitats, entre les quals figuren Irídia, Òmnium Cultural i altres dedicades a la memòria històrica, han presentat aquest dimecres la iniciativa ‘Via Laietana 43. Fem justícia, fem memòria’. En el marc d’aquesta iniciativa, per una part, demanen que la comissaria de Via Laietana deixi de ser una comissaria i es converteixi en un espai de memòria, conservació d’arxius i un centre de tortura per recordar els crims que es van cometre en aquestes instal·lacions durant els anys foscos del franquisme. “L’Estat espanyol no ha estat capaç de trencar amb el seu passat”, ha insistit el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich. “Via Laietana 43 exemplifica el més fosc de la dictadura franquista com un autèntic centre de l’horror en el cor de la ciutat de Barcelona”, ha afegit.

Una de les accions més importants que també ha sorgit arran d’aquesta iniciativa és la querella criminal que aquestes entitats han presentat aquest matí contra la comissaria de Via Laietana per les tortures comeses i, per tant, per cometre crims contra la humanitat. “Reclamar-ho conjuntament ens dona més força perquè ens escoltin els responsables d’aquest edifici”, ha afirmat Angelina Puig, de l’Ateneu de Memòria Popular.

“El franquisme encara perviu a l’Estat espanyol”

Tot i que aquest diumenge es compliran 47 anys de la mort del dictador Francisco Franco, el seu llegat, subratllen les entitats, continua viu. “El franquisme encara perviu a l’Estat espanyol avui dia”, han indicat i, alhora, han afegit que els judicis de la dictadura continuen vigents i les polítiques de suport i reparació a les víctimes han arribat
amb retard.

En aquest sentit, l’advocada Pilar Rebaque ha dit durant l’acte que “per tenir una bona salut democràtica” fan falta centres de memòria com els que reivindiquen les entitats. És la manera d’intentar assegurar que “allò que va passar no es torni a repetir”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tanquem aquesta porqueria a novembre 16, 2022 | 22:25
    Tanquem aquesta porqueria novembre 16, 2022 | 22:25
    Ben fet. I que tanquin ja aquesta porqueria que es la vergonya de barcelona i catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa