“Que quedi clar que no demanem disculpes”: ‘La Sotana’ planta cara als ultres de l’Espanyol

L'estudi de gravació que lloguen pel fer el programa ha rebut amenaces per la sàtira sobre el descens a segona de l'equip

La Sotana ha informat aquest divendres, a través del seu compte de Twitter, que l‘estudi de gravació BCNradioHUB, que lloguen per fer el programa, estava “rebent amenaces de grups ultres de l’Espanyol”. El programa radiofònic, que analitza l’actualitat del Barça des de la sàtira, ha comunicat que el local ha estat alertat per diverses trucades i captures de xats d’aquests col·lectius blanc-i-blaus i ha denunciat els fets als Mossos d’Esquadra, que ja estan duent a terme les investigacions oportunes. La intenció dels seguidors radicals pericos era apropar-se aquesta mateixa tarda a l’estudi, ubicat a Barcelona, per fer-hi una concentració, segons els han dit en les amenaces a la xarxa i telefòniques que han rebut. Finalment, però, no s’hi ha presentat ningú, han indicat fonts de BCNRadioHUB.

“L’estudi no té cap responsabilitat sobre els continguts oferts al nostre programa”, ha escrit La Sotana en el seu perfil a les xarxes socials, en què també ha demanat als seus seguidors que “deixin els insults per un altre dia”, ja que avui “l’important és ajudar l’estudi, que no té la culpa de res, i evitar la violència”. Les amenaces es produeixen després que hagi circulat a través de les xarxes socials el fragment d’un programa que es va emetre fa aproximadament tres setmanes i que ja ha estat suprimit.

El contingut ha estat esborrat a petició dels responsables de l’estudi. “Hem demanat que retirin el vídeo perquè nosaltres no volem ofendre ningú. No és un programa gravat, sinó que s’emet en directe, i aquí no tenim cap mena de control respecte al que es diu o deixa de dir. Estem decebuts que hagi passat això, ja que nosaltres no tenim influència del que es grava però tampoc pretenem parlar malament de ningú. Si la cosa segueix així i hi ha més incidents, al setembre no podrem continuar llogant el nostre estudi a La Sotana”, han assegurat a aquest diari els responsables de BCNradioHUB, que han remarcat que ells només aporten la part tècnica a la realització del programa.

“Condemnem i desaprovem totalment el discurs i les paraules dels integrants de La Sotana que fan referència directa a l’afició de l’Espanyol. Defensem la llibertat d’expressió, però no els discursos que fomenten l’odi o poden ofendre les persones. Creiem que s’ha creuat la línia de l’humor i volem demanar disculpes a tots els seguidors que s’hagin sentit ofesos per aquestes paraules que s’han dut a terme dins les nostres instal·lacions”, ha afegit la productora a través d’un comunicat. Els fets s’han produït dos dies després que l’Espanyol certifiqués matemàticament, al Camp Nou, el seu descens a Segona després de 26 temporades a la màxima categoria del futbol estatal.

Després d’unes hores, La Sotana ha emès un comunicat en el qual els membres del programa han advertit: “No compartim en absolut el comunicat de la productora”. “Entenem que l’han fet en un moment de molta tensió i nervis, però la defensa de la llibertat d’expressió no pot tenir matisos ni peròs“, han valorat. El programa ha recordat, com ho ha fet a través de les xarxes socials, que “l’estudi no té res a veure amb els seus continguts”, però que això “no vol dir que reneguem del nostre contingut, simplement vol dir que qui en som responsables som nosaltres i que si algú té algun dubte, el pot dirigir directament a nosaltres”.

“Volem que quedi clar que nosaltres no demanem disculpes, ni pels acudits de dubtós gust sobre l’Espanyol. Aquesta penya sempre vol que et disculpis i n’estem fins als collons. Des de La Sotana sempre hem intentat, com bonament hem sabut, cagar-nos a la boca del feixisme. No hem deixat mai de fer el programa i evidentment tampoc no ho farem ara”, han rememorat en un comunicat que han finalitzat a la seva forma: “Cada setmana faltem el respecte a l’Espanyol, al Barça, al Girona i al Madrid. I als pèl-rojos, als vigilants de zona blava, a les cantants de gòspel i als gossos d’atura. I, sobretot, a nosaltres mateixos, que sí que mereixeríem una protecció especial pel fet de formar part de col·lectius vulnerables, puix que som dos calbs, un semicalb, un gironí i un tècnic de so”.

Nou comentari