Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El dia i hora en què podràs veure l’eclipsi total de lluna a Barcelona
  • CA

El dilluns 16 de maig és el dia en què l’eclipsi de lluna es podrà veure de forma totalment nítida a Barcelona. És el càlcul que fan els experts per a bona part del món, i que a casa nostra es podrà veure en forma d’eclipsi total. De fet, l’observació de l’eclipsi es pot fer a simple vista i no comporta cap perill ni requereix cap tipus d’instrumentació especial, com remarca l’Observatori Astronòmic de l’Estat espanyol, encarregat de l’astonomia i aplicacions especials. I com serà la lluna que veurem des de Barcelona? Doncs durant l’eclipsi total, la Lluna no estarà completament fosca, sinó que prendrà un to vermellós, això és degut a part de la llum solar que és desviada per l’atmosfera terrestre.

Una imatge de com evolucionarà l'eclipsi al món
Una imatge de com evolucionarà l’eclipsi al món

16 de maig, a partir de les 3.30h de la matinada

Segons l’observatiori, l’eclipsi serà visible com a total a tot l’Estat, però depenent de la zona des de la qual observem podrem veure completament les seves fases total i parcial o només una part, ja que la Lluna es posarà abans que finalitzi l’eclipsi. I en el cas de Barcelona, hem fet fortuna. La previsió indica que l’eclipsi total de lluna s’iniciarà de matinada i tindrà el màxim just amb la sortida de sol i amb una lluna molt baixa en l’horitzó. El fenomen anirà en augment de forma gradual i començarà a partir de les 3.30 h, moment en què s’iniciarà la part penumbràtica de l’eclipsi. A partir de les 4.27 h, l’ombra de la Terra anirà tapant la Lluna fins a arribar a tapar-la del tot entre les 5.30 h i la sortida de sol, poc després de les 6.30 h. El punt màxim serà a les 6.11 h. Per tant, haurem de matinar molt!

Ara bé, el més recomanable és que mirem la lluna des de punts alts -edificis- i des de llocs oberts, perquè la visibilitat serà més bona que si ho fem a peu de carrer. Tot plegat, és clar, condicionat per la presència o no de núvols que puguin dificultar l’observació d’aquest fenomen de gran bellesa.

El darrer eclipsi, parcial

El novembre de 2021 es va viure a Barcelona eclipsi parcial de Lluna i, en el cas del la ciutat, va ser penumbràtic, un fenomen on l’ombra de la Terra va enfosquir la meitat de la lluna. Aleshores es va veure a les 7.37 h, el punt àlgid d’aquest eclipsi lunar. Només cinc minuts després ja es va acabar, quan es va pondre la lluna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa