El record dels atemptats del 17 d’agost del 2017 continua ben viu a Barcelona. En el cinquè aniversari de la tragèdia, diversos punts de la capital catalana s’han convertit en l’escenari de diferents homenatges multitudinaris a les víctimes, que han deixat imatges molt emotives i també algun episodi polèmic, com el de l’acte institucional a les Rambles.
Un dels actes ha tingut lloc al migdia davant de la delegació del Parlament Europeu, a l’encreuament entre el passeig de Gràcia i el carrer Provença. La protesta convocada per la Plataforma 17-A tenia per objectiu reclamar un cop més la intervenció dels diferents organismes europeus per depurar responsabilitats i investigar a fons els atemptats.
Crítiques a la Generalitat
La concentració ha aconseguit aplegar prop de 250 persones i ha acabat obligant a tallar al trànsit el carrer Provença. L’acte ha arrencat amb un emotiu passadís per on diferents persones enfundades en caretes han desfilat portant banderes dels països d’origen de totes les víctimes dels atemptats.

Aquesta desfilada ha estat el preludi del primer discurs d’un dels portaveus de la plataforma impulsora, que ha insistit en la necessitat d’obrir una comissió per investigar els fets i que s’ha mostrat molt crític amb la Generalitat, a qui ha acusat “d’inacció” a l’hora d’exigir responsabilitats al respecte. La contundència de les paraules del portaveu ha provocat en xiulets d’una part dels concentrats en diversos punts de la intervenció.
Un record emotiu per evitar l’oblit
Després del discurs i de la lectura d’un recull de diversos poemes ha arribat el punt àlgid de l’acte. Dues persones han llegit un per un els noms i cognoms de totes les víctimes i la seva nacionalitat. El moment s’ha viscut amb molta emoció entre els assistents, que han acompanyat cada nom amb uns aplaudiments que han tingut especial presència quan s’han mencionat els menors que van perdre la vida ara fa cinc anys.

El relleu a l’escenari l’ha agafat una altra de les portaveus de la plataforma, que ha remarcat que la necessitat de depurar responsabilitats amb els atemptats no és una qüestió de “partits o colors polítics”, sinó que és un acte de justícia que va més enllà. Per això ha volgut dirigir-se directament als grups parlamentaris europeus perquè prenguin cartes en l’assumpte i forcin el govern espanyol a dir “tota la veritat” sobre el 17-A.
El punt final de la concentració l’ha posat el cant dels Segadors, que ha acabat amb crits d’independència i amb un grup de manifestants traslladant la protesta a les portes de la delegació del govern espanyol. Allà s’hi han acabat aplegant prop de mig centenar de persones, que han tallat el carrer Mallorca portant una pancarta on es podria llegir “Estat assassí”. La protesta s’ha dissolt poc abans de dos quarts de dues.

Laura Borràs, la gran protagonista
La presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha estat sens dubte la gran cara visible de la concentració. Borràs ha acudit a l’acte secundada per la secretària primera de la Mesa del Parlament i diputada de Junts per Catalunya, Aurora Madaula, i pel diputat i advocat Jaume Alonso-Cuevillas.

Des de la seva arribada, Borràs ha centrat totes les mirades i no ha refusat el contacte directe amb els nombrosos manifestants que s’acostaven per fer-se una fotografia o per transmetre-li el seu suport després de la suspensió. Aquest particular bany de masses s’ha repetit també al final de l’acte, on entre els assistents s’han sentit diversos crits de “presidenta”.