Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquestes són les propostes finalistes per renovar el panot de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ja ha escollit les tres propostes finalistes per renovar l’emblemàtic panot de la ciutat. Els dissenys triats mantenen l’esperit original de la característica rajola barcelonina, però millorant les seves prestacions per tal de fer-lo més sostenible. Aquests prototips es testejaran i provaran a finals d’any en alguns àmbits dels quatre eixos verds que conformaran la Superilla de l’Eixample.

La convocatòria va obrir-se el passat mes d’abril a través de BIT Habitat i va rebre un total de sis propostes diferents. Un cop tancat el procés, un comitè de selecció -integrat per experts de l’ecosistema innovador local amb representació del sector públic, privat, acadèmic i social- s’ha encarregat de valorar els diferents i n’ha escollit tres que destaquen per tenir un component innovador significatiu i un impacte ambiental menor que l’actual pel que fa als materials utilitzats, la seva durabilitat o la seva capacitat de filtrar aigua.

Els tres finalistes

En concret, les tres propostes seleccionades són: el Panot del s.XXI, el PANOT+ i el R3PANOT. La proposta Panot del s.XXI l’ha presentat la companyia Breinco i destaca principalment pel seu sistema de col·locació de les diferents peces, que es realitza amb encaixos i sense la necessitat d’utilitzar un morter. Aquesta característica permet la reutilització quasi total de les peces en les operacions de manteniment. El disseny també assoleix una reducció força significativa de les emissions de CO₂ derivades de la seva fabricació, contaminant gairebé la meitat que el panot actual.

Per la seva banda, el PANOT+ l’han presentat Constraula, del grup Sorigué, amb el suport i la col·laboració de Miren Etxebarria i José Lucas Masero. Aquest prototip destaca per la seva optimització de la secció de la peça de panot, reduint-ne el gruix i incorporant en la seva composició àrids reciclats i un tipus de ciment amb un menor impacte d’emissions CO₂. Igualment, el panot proposat aconsegueix una reducció significativa (44%) de les emissions respecte a la rajola actual.

Finalment, el R3PANOT és una proposta d’Escofet amb el suport de Promsa i Eurecat i incorpora en la seva fabricació un percentatge de ciment provinent d’escòries siderúrgiques. Aquesta característica comporta un impacte molt important en la reducció d’emissions de CO₂, obtenint una reducció d’entre 60% i 65%. El comitè de selecció ha valorat també en aquest cas la utilització de peces de més gruix per millorar-ne prestacions com la durabilitat o la reutilització de les rajoles.

Llicència oberta

La previsió és que en els pròxims cinc mesos es fabriquin de cadascuna de les propostes les peces necessàries per cobrir una superfície de 1.000 metres quadrats, que s’utilitzaran en diferents trams de la Superilla de l’Eixample. Després d’un any de monitoratge per comprovar que funcionen bé, es farà un balanç i avaluació del seu comportament i es veurà si la peça s’acaba autoritzant o no. La peça que s’acabi desenvolupant serà de llicència oberta a Barcelona, és a dir, que serà un disseny públic convertit en patrimoni de la ciutat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: M. C. Torrens a juliol 06, 2022 | 12:47
    M. C. Torrens juliol 06, 2022 | 12:47
    Que les Fagin ecològiques,amb el panot tradicional. El va fer Domènech i Muntaner per l'entrada de Can Amatller. Si us plau Colau i companyia deixeu de fer invents ens esteu destrossant la nostra Barcelona. Feu Malbé el pla Cerdà, heu deixat els carrers plens de coloraines que no sabem què volen dir, i fa molt lleig.Ja estic farta d'aquest ajuntament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa