Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pressió social i política a l’Ajuntament perquè aturi l’enderroc de l’antiga Flor de Maig
  • CA

L’enderroc total de l’antiga sucural de la cooperativa obrera Flor de Maig, situada al barri de Sant Gervasi-Galvany, es manté en un escenari delicat. Amb l’interior ja destrossat, l’estructura i la façana cada dia que passa estan també més malmesos. Mentrestant, l’Ajuntament va anunciar a última hora que s’havia posat en contacte amb la propietat perquè suspengués les tasques dels operaris i els puguessin explicar el valor patrimonial de l’espai. Tanmateix, el consistori no va rebre una resposta ràpida i els treballs han seguit com fins ara. Davant d’això, una doble pressió —social i política— persegueix ara al govern d’Ada Colau perquè intervingui amb contundència abans no sigui tard del tot.

D’una banda, una desena de col·lectius amb sensibilitat social han iniciat una campanya aquesta mateixa setmana per animar al veïnat a “organitzar-se i plantar cara a l’especulació”. En un comunicat que signen entitats com el Sindicat d’Habitatge de Cassoles, el Bastó de Sarrià o la CUP, lamenten la “inoperància” de l’Ajuntament a l’hora de protegir el patrimoni històric i popular del districte. En aquest sentit, carreguen contra la destrucció “de l’últim espai popular d’aquesta zona del barri” i recorden que aquesta finca representa “l’organització obrera de finals del segle XIX i principis del XX”. Ara, però, la promotora Sunway hauria arrendat l’espai a una multinacional nord-americana, que és la que hauria ordenat l’enderroc de l’edifici, tal com va avançar ara fa just un mes El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià.

En l’àmbit polític, el que fins ara ha estat el principal soci del govern a l’oposició, Esquerra Republicana, també empeny. Segons ha pogut saber aquest diari, dimarts passat ERC va tramitar un prec al conseller del districte, Albert Batlle, exigint “mesures urgents per aturar l’enderroc de l’edifici del carrer Marià Cubí amb carrer Sagués. A més, la petició dels republicans demana que Batlle doni compte pels motius pels quals no ha actuat amb anterioritat. En aquest escrit, la consellera Mercè Amat retreu a l’actual govern va acceptar un prec anterior en què ERC ja reclamava “mesures excepcionals i urgents per protegir el patrimoni” de la zona.

També les últimes setmanes l’equip de Junts per Catalunya havia expressat la seva preocupació pel cas de l’antiga Flor de Maig i per la gestió patrimonial de l’executiu de Barcelona en Comú i el PSC. De moment, però, tot i la demanda d’actuacions fermes, encara no hi ha una solució clara al voltant d’aquest edifici, icona de l’obrerisme barceloní.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa