Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Presses i succedanis per decidir el futur d’un hort subversiu
  • CA

Una muntanya russa de contratemps i iniciatives d’última hora ha deixat en incògnita el futur immediat de l’espai ocupat conegut com a Hort de La Vanguardia, al Poblenou. El que ja és oficial, però, és que els veïns no tindran a l’abast un procés participatiu normatiu com se’ls havia promès. Un hotel enganxat el solar ha advertit l’Ajuntament que està obligat a permetre que comencin les obres d’urbanització de l’espai de manera imminent, si no es vol exposar a una gran sanció. El govern del districte de Sant Martí –que va a remolc d’una decisió tramitada a les acaballes del mandat anterior– ha reconegut l’error davant el veïnat i ha ofert uns tallers alternatius a corre-cuita perquè es facin esmenes al projecte d’obres. És a dir, un pla B menys ambiciós per intentar forçar canvis a l’últim moment.

Mentrestant, els implicats en el dia a dia de l’hort, els mateixos que van ocupar la finca del carrer Llacuna l’any 2016 amb un missatge contra la gentrificació, han quedat immersos en la decepció i la urgència. Tot i acceptar que això no es resoldrà com se’ls va prometre, s’han posat les piles les últimes setmanes i han proposat un nou projecte que ara han de valorar l’Ajuntament i l’empresa que executa les obres. La iniciativa salva la totalitat dels horts –que es veien notablement reduïts en el projecte inicial– i reclama canvis en el sòl, entre altres mesures.

De moment, però, desconeixen quina part de la proposta els acceptaran. “Hi ha massa fronts oberts. En principi, veiem bona voluntat de l’Ajuntament, però si al final això s’enfonsa, l’opció que ens queda és clara: resistirem a l’hort i que ens intentin desallotjar“, apunta el Patxi, portaveu del col·lectiu Hort de La Vanguardia. L’espai es diu així perquè en aquests terrenys hi havia hagut la impremta del diari de la família Godó.

Canvis que no siguin “substancials”

La posició de resistència dels veïns és inversament proporcional a les cessions que l’Ajuntament estigui disposat a acceptar, avisen. Tanmateix, l’equip d’Ada Colau ja ha advertit que també té les mans lligades pel compromís que va adquirir quan va aprovar definitivament el projecte en comissió de govern, tres dies abans de les eleccions municipals del 2019. Des de llavors, el cronòmetre es va activar i ara els terminis constrenyen l’acció política.

Així, el límit que té l’Ajuntament a l’hora de modificar el projecte és que no s’hi produeixin “canvis substancials”. Si això passés, els obligaria a fer una nova tramitació general, prorrogar l’inici de les obres al voltant d’un any i, a la pràctica, impedir que els grans edificis del voltant dels horts tinguin urbanitzat aviat l’espai que han de fer servir com a pas d’emergències.

Aquest últim aspecte, de fet, és la clau de l’embolic. El mateix gerent del districte, Josep Garcia, va explicar en l’últim consell de barri del Poblenou que els propietaris dels edificis de l’entorn –que ja s’han acabat de construir– els van enviar un requeriment informal “via correu electrònic” perquè volien poder obrir tan aviat com fos possible. Uns dies abans ho explicava amb més detall, en un taller col·laboratiu de l’hort, el director de Serveis de Llicències i Espai Públic a Sant Martí, Juan Carlos Altamirano: “Si no els dotem d’una via d’evacuació i una via per l’entrada dels camions de Bombers, no podrien començar la seva activitat. Així, aquesta gent pot demanar una indemnització i el jutge els la concedirà perquè el fet de no haver començat l’activitat ve derivat d’una acció de l’Ajuntament”. Aquesta multa seria “de bastants milions”, va afegir la consellera d’Ecologia Urbana, Eva Campos.

El procés participatiu que s’esvaeix

Per tot plegat, la mateixa Campos va demanar “disculpes” als veïns en la primera trobada digital sobre el futur de l’Hort de La Vanguardia. També va reconèixer les mancances del nou procés amb el veïnat: “No és un procés participatiu, no ho és. I per això hem parlat de tallers”.

Amb aquest anunci s’enterrava el compromís estricte del districte, que al febrer havia aprovat en comissió de govern “iniciar un procés participatiu per definir el projecte d’actuació de l’espai públic on actualment es troba l’Hort de la Vanguardia” i hi estarien convidades “totes les entitats i veïnat del Poblenou”. A més, els processos participatius tenen un esquema que garanteix el compliment de quatre fases: divulgació al veïnat, debat, retorn de les propostes i seguiment. I aquesta era la intenció inicial que es va tirar endavant per frenar l’ordre de desallotjament que amenaçava l’hort comunitari i que havia revoltat els moviments veïnals del Poblenou. Finalment, però, no s’ha acabat implementant.

Els motius que han justificat el canvi de proposta de la implicació veïnal van més enllà de la pressió d’un hotel. Segons va explicar Eva Campos, barregen l’explosió de la pandèmia i “una sèrie de dificultats”. Entre elles, s’esmenta el fet que la figura del tècnic municipal de Democràcia activa que tenen assignat es renovés fins a dues vegades en poc temps. Primer, el tècnic de referència habitual “va deixar de ser-ho” i després, un altre professional que va entrar per substituir-lo “no va acabar d’encaixar del tot i va sortir” també, va detallar la consellera d’Ecologia Urbana.

Sigui com sigui, aquesta nova situació encara pot arribar a bon port, reflexiona Jaume Badenes, representant de l’Associació de Veïns i Veïns del Poblenou i part activa dels tallers sobre el futur de la zona ocupada. “Tot i que la primera trobada va ser un desastre, perquè en mig any el districte no havia fet les passes necessàries per trobar una solució consensuada, això ha viscut un gir. Ara, de fet, és probable que el nou projecte acabi contemplant les necessitats del veïnat. Almenys dels que hem format part d’aquest procés, no puc parlar per altres entitats”, remata Badenes.

El record del Cànem

Ell se sent “optimista”, mentre que Patxi Blázquez es manté a l’expectativa. La clau que ha trobat l’Ajuntament per salvar la papereta passa per introduir “modificacions d’obra en marxa”. Això facilitaria que es tirés endavant amb la urbanització del solar –i per tant, l’hotel i les oficines obrissin– alhora que alguns canvis inclourien la voluntat proposada als tallers.

La nova proposta del col·lectiu Hort de La Vanguardia salva la totalitat dels horts i proposa una àmplia plaça pública. A més, en consonància amb el que reclamaven altres entitats i el districte veia amb bons ulls, també defensen que la memòria històrica jugui un paper important. Es reivindica el record de la lluita proletària i l’explotació que es vivia a la fàbrica del Cànem, així com la història de la repressió franquista, amb la presó del Cànem. Tot això, però, s’acabarà de tancar pròximament, tot i que no hi ha un calendari clar. El govern del districte assegura que la intenció és escoltar el veïnat i fer canvis, però que no els podran acceptar tots.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa