Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ofensiva contra una plaga de formiga boja al Port de Barcelona
  • CA

El departament d’Acció Climàtica ha anunciat que està realitzant accions de seguiment i control per eliminar una plaga de formiga boja, una espècia invasora procedent de l’Àfrica, que afecta el Port de Barcelona. Es tracta d’una espècie molt agressiva i amb una alta capacitat destructiva que desplaça altres espècies natives i pot crear convertir-se en una plaga en edificis i grans infraestructures.

Originària de l’Àfrica Tropical, la formiga boja es va detectar per primera vegada a Catalunya el febrer de l’any passat, quan es va descobrir una obrera en una porta d’accés al Port de Barcelona. En els mesos següents se’n van detectar més en una rotonda i s’ha descobert diverses colònies sota les tapes del clavegueram i subministraments.

De moment els experts del departament d’Acció Climàtica creuen que la seva presència encara està molt acotada a la zona del Port, cosa que facilitarà el seu control i erradicació. La formiga boja és una espècie omnívora que viu en colònies petites amb uns quants centenars d’obreres i una desena de reines. Són molt adaptables i presenten un elevat nivell de dispersió, per la qual cosa és vital controlar les colònies tan bon punt es detecten els primers exemplars.

Nou pla per detectar espècies invasores

Igual que la majoria d’espècies invasores que arriben a Catalunya, la via principal d’entrada de la formiga boja és el transport de mercaderies. El Port de Barcelona treballa amb la Universitat de Barcelona i altres centres especialitzats per dissenyar una estratègia més efectiva per detectar i contenir les noves espècies que arriben al país a través dels vaixells. El departament d’Acció Climàtica té identificades 1.755 espècies exòtiques a Catalunya, de les quals unes 200 es consideren invasores i un perill per a la biodiversitat.

Les més conegudes són el mosquit tigre o la pampa del Caucas, que a més de desplaçar les espècies autòctones són un problema de salut pública perquè poden transmetre noves malalties.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa