Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pols anarquista a Ada Colau: tercera okupació d’un edifici municipal al Raval
  • CA

Un grup anarquista ha ocupat aquest dimecres al migdia un edifici al Raval, buit des de 2008 i propietat de l’Ajuntament, conegut com a REA per haver acollit durant uns mesos una residència d’estudiants autogestionada. Hi han accedit després d’una cercavila llibertària pel barri en motiu del Primer de Maig. Es tracta de la tercera vegada en dos anys i mig que col·lectius anticapitalistes entren a l’edifici, situat al passatge Sant Bernat 9 a poca distància de l’ambulatori del Raval Nord i la plaça Castella.

L’acció és, a més, un pols ben explícit al govern d’Ada Colau: els impulsors de l’acció han publicat un comunicat on fan pública l’entrada i critiquen obertament a “l’ajuntament del canvi” de Barcelona en Comú. L’acusen d’apropiar-se de “les lluites dels barris per acabar totalment amb elles i es limita a oferir algunes propostes de lleis buides de contingut real”. “La lluita contra la gentrificació en un barri amb els carrers plens de turistes i policies es fa dia rere dia més necessària”, sostenen al text, que carrega contra “el circ electoral” del 28A i del proper 26M.

Han rebatejat l’edifici com a Centre Social Okupat MayDay, en referència al Dia del Treball. “Ja han passat uns quants anys en els que les dinàmiques d’aquest ajuntament no han frenat si no més aviat tot el contrari, han ajudat a expandir la gentrificació”, etziben als comuns. Critiquen que el preu de l’habitatge no deixa de pujar i asseguren que s’ha produit una “ofensiva contra els centres socials okupats i els espais autogestionats”. Fan una crida a simpatitzants i col·lectius afins a defensar l’okupació de l’edifici de forma “combativa” i avisen que “desallotjaments són disturbis”. 

L’Ajuntament negociarà amb els ocupants dijous

Fonts municipals situen els fets poc després de les dues del migdia i indiquen que “davant la presència de més de 100 persones, la Guàrdia Urbana ha decidit no intervenir a l’espera de poder demà negociar amb els ocupants o ordenar el desallotjament”. Recorden, a més, que l’edifici té “problemes estructurals i de seguretat”. “Actualment s’està en fase de concurs arquitectònic, que permetrà tirar endavant el projecte per ubicar-hi nova Escola de Músics”, afegeix el consistori. Aquest juny està previst que es donin a conèixer els guanyadors del concurs.

Contenidors tombats en un carrer d'accés a l'edifici okupat al Raval / Cedida

Contenidors tombats en un carrer d’accés a l’edifici okupat al Raval /

Crítiques veïnals i solidaritat d’altres col·lectius okupes

Grups de veïns del barri, molt crítics amb les okupacions i l’incivisme, ha difòs imatges del moment en què els ocupants han entrat a l’edifici. També han explicat que han avisat a la policia i que poc després de consumar-se l’ingrés s’han bolcat contenidors a l’entorn de l’immoble per dificultar l’accés policial. L’altra cara de la moneda són les mostres de suport i felicitacions als ocupants per part d’altres col·lectius anticapitalistes de la ciutat, com els graciencs Ca la Trava i Ka la Kastanya o també La Engorilada de Sagrada Família. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa