Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquestes han estat les tres platges més brutes de la ciutat durant el 2022
  • CA

La Nova Icària, el Somorrostro i la Barceloneta han estat, per aquest ordre, les platges de la capital catalana que han acumulat més residus durant el 2022. L’any passat des del consistori es van engegar prop d’un centenar d’accions de conscienciació i recollida de deixalles que han comptat amb gairebé 4.000 voluntaris. La primera va acumular 5.000 litres de residus, mentre que la del Somorrostro i la Barceloneta van fregar els 4.000.

De fet, avui mateix membres de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) han dut a terme una immersió a la zona de banys del Fòrum per netejar-hi el fons marí de manera acurada.

Tipologia dels materials recollits

L’augment de residus a les platges de la Barceloneta, la Nova Icària, Bogatell i Somorrostro s’atribueix al seu ús intensiu en horari nocturn. Pel que fa a la tipologia de materials recollits a l’aigua, destaca un 41% de fusta natural, un 29% de plàstics i un 21% d’altres residus, com ara draps, cordes, filferros o productes d’higiene personal, entre altres

Malgrat aquestes xifres, el volum de residus recollits ha minvat lleugerament respecte el 2021 i es manté la reducció respecte el 2018, anys en què es va instal·lar un sistema de retenció de sòlids ubicats a les sortides dels espigons previstos per les situacions d’abocament.

Mitjana de residus per persona

Pel que fa als residus recollits a la sorra i a les papereres, la generació mitjana de residus durant la temporada ha estat de 0,16 quilograms per persona, una dada molt similar a la de 2021. Tot i així, s’ha detectat una lleugera reducció de presència de residus a la sorra respecte el 2021 i un moderat augment en la utilització de les papereres de rebuig i d’envasos.

Balanç positiu de ‘Platges sense Fum’

D’altra banda, la implantació de la iniciativa de Platges sense Fum, que posava el focus en informar i sensibilitzar els usuaris sobre la problemàtica associada al tabac i la prohibició de fumar als espais, ha estat positiva. Tot i això, les burilles continuen tenint un paper important a les platges i en aquest sentit es preveu continuar treballant en accions de millora, tant del dispositius com de l’estratègia comunicativa.

Finalment, la iniciativa d’implantar el got reutilitzable a totes les guinguetes de les platges, basada en la prevenció, ha permès apropar l’estratègia del residu zero als banyistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa