Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La plaça Cucurulla es reinventa amb un arbre inèdit a Barcelona
  • CA

El barri Gòtic renovarà els propers mesos una de les cruïlles més transitades de la ciutat i alhora menys conegudes, la plaça de la Cucurulla. Aquest encreuament de tres carrers fa de ròtula entre el Portal de l’Àngel i Portaferrissa i actualment llueix un aspecte desangelat i envellit.

El districte de Ciutat Vella va encarregar el redisseny de l’espai el passat juny al bufet d’arquitectura Genís Planelles, de Vilafranca del Penedès. Com es pot consultar en la documentació a Exposició Pública, el despatx ha fet una proposta de reurbanització protagonitzada per un gran arbre singular. Actualment a la plaça només hi ha 4 jardineres baixes i la regidoria va proposar a l’arquitecte que encabís un arbre al nou espai, donat que a la zona n’hi ha molt pocs.

L’espècie escollida és inèdita a la ciutat: no consta que s’hagi usat en cap altre punt de la ciutat, ni segons el Pla de Gestió de l’Arbrat ni segons l’Atles de la biodiversitat de Barcelona. Es tracta d’un Lapacho rosado (Handroanthus impetiginosus), un arbre nadiu del continent americà. Té diferents noms segons el país i s’atribueixen propietats mèdiques a la seva escorça. També és l’arbre nacional del Paraguai.

Exemplar de Lapacho rosado / Wikimèdia - Mauroguanandi
Exemplar de Lapacho rosado / Wikimèdia – Mauroguanandi

A nivell ornamental, es caracteritza per fer grans flors de color rosa intens. Destaquen molt perquè surten a finals d’hivern, quan l’arbre encara no ha renovat les fulles, i per tant durant unes setmanes a l’any dominen tota la capçada. Això sí, un cop es marceixen cauen al paviment, el que exigirà reforçar la neteja en aquest punt després de la floració.

Sota l’arbre hi haurà un embardissament de romaní a la base i una tanca envoltant l’escocell. Es regarà sol gràcies a una xarxa de reg per degoteig accionada per un programador autònom amb bateria. Al voltant hi haurà una cadira d’alumini i 8 seients de formigó negres, de tres diàmetres diferents -120, 90 i 60 cm- i col·locats en centres concèntrics. Avui no hi ha cap banc en aquesta cruïlla, pel que molts passavolants acaben asseguts a les jardineres.

El redisseny preveu també substituir el fanal dels anys 80 que hi ha ara, amb lones publicitàries, per un de nou de disseny minimalista i sense banderoles. Seguirà comptant amb paperera i una senyal turística que assenyali els principals atractius de la zona. A més es conservarà una curiosa llamborda d’iniciativa veïnal amb la silueta d’una petjada, que tot i ser oficialment anònima és en realitat una petjada de l’exalcalde i expresident Pasqual Maragall.

Llosa d'iniciativa veïnal a la plaça Cucurulla, amb la petjada de Pasqual Maragall / Arquitectura Genís Planelles
Llosa d’iniciativa veïnal a la plaça Cucurulla, amb la petjada de Pasqual Maragall / Arquitectura Genís Planelles

La placeta i els carrers del voltant són de prioritat per als vianants, però la densitat de comerços fa que s’hi hagin de preveure places de càrrega i descàrrega, que en l’argot municipal s’anomenen DUM. A la nova Cucurulla n’hi haurà 3, situades en línia recta al costat de l’arbre i no com fins ara al costat de la façana. Estaran senyalitzades per reduir l’arbitrarietat en l’aparcament momentari de les furgonetes i vehicles de repartiment.

Plànol de la nova plaça Cucurulla / Arquitectura Genís Planelles
Plànol de la nova plaça Cucurulla / Arquitectura Genís Planelles


Les obres duraran uns 3 mesos, costen uns 44.000 euros i afectaran 300 m2. Tot i que no està previst excavar a gaire fons, a Ciutat Vella qualsevol intervenció al subsòl té possibilitats de sorpresa, així que el projecte de reurbanització involucra al Servei d’Arqueologia per si aflorés alguna resta a poca profunditat. Segons la Carta Arqueològica de Barcelona, a l’entorn de la plaça hi ha documentada l’existència del refugi antiaeri R.1295 de la Guerra Civil i la casa gremial medieval dels Boters.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El Sediciós a març 26, 2022 | 15:17
    El Sediciós març 26, 2022 | 15:17
    Prou preses de pèl!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa