Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pessebre de Barcelona 2019 perd abstracció i homenatja la decoració nadalenca
  • CA

El pessebre municipal de Barcelona rebaixa aquest 2019 el nivell d’abstracció que havia lluït altres anys i aposta per una temàtica més vinculada a la quotidianitat de les famílies durant el Nadal. El muntatge ha començat a plaça Sant Jaume i ja deixa intuir com serà el nou disseny. La proposta de l’escenògrafa Paula Bosch aposta per elements quotidians i de tradició catalana, com un avet amb garlandes, boles i llums de colors, figuretes del Naixement, l’estel de Betlem, el Tió, el caganer i fins i tot una panera. Així, s’allunya de l’estil al·legòric i contemporani que havien generat polèmica els darrers anys.

Muntatge del pessebre municipal a la plaça Sant Jaume / MMP

Muntatge del pessebre municipal a la plaça Sant Jaume / MMP

Un grup de cases s’alça al centre de la composició, a mode de ciutat, i caixes de diverses mides mostren els típics guarniments que les famílies guarden als altells i armaris durant tot l’any per poder ambientar la llar durant les setmanes de festes. Obrirà al públic aquest divendres i es podrà visitar fins al dia de Reis, de deu del matí a deu de la nit. Segons l’adjudicació del contracte aquest juliol, el disseny i muntatge i desmuntatge han costat 97.000 euros. L’oferta guanyadora és l’única que es va presentar al concurs organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, que dirigeix el tinent d’alcaldia Joan Subirats.

En paral·lel al muntatge del pessebre, desenes d’operaris preparen també aquesta setmana les casetes de la Fira de Santa Llúcia. Des de divendres i fins el 22 de desembre ocuparà la plaça Nova. Dijous a la tarda està prevista la festa d’encesa dels llums de Nadal a tota la ciutat, un dia abans del Black Friday.

Muntatge del pessebre municipal a la plaça Sant Jaume / MMP

Muntatge del pessebre municipal a la plaça Sant Jaume / MMP

La polèmica taula de Nadal de 2018

L’any passat el pessebre municipal era especialment abstracte i va despertar dures crítiques de PP i Cs, que van acusar el govern d’Ada Colau –aleshores monocolor, sense el PSC– de riure’s de la tradició nadalenca per motius ideològics. Obra de Sebastià Brosa, consistia en una gran taula parada amb plats i nius d’ocell amb bons desitjos a l’interior. Gent gran que visitava aleshores l’espai confessava al TOT Barcelona que no entenien el significat de les metàfores utilitzades. 

El pessebre de la plaça Sant Jaume 2018 | Adrià Lizanda

El pessebre de la plaça Sant Jaume | Adrià Lizanda

En vistes de la controvèrsia dels darrers anys, el govern municipal ha optat des de 2017 per organitzar dos pessebres en lloc d’un. Així, mentre la plaça Sant Jaume llueix una composició artística d’avantguarda, l’Associació de Pessebristes de Barcelona en dissenya un altre de monumental amb una temàtica més tradicional per al pati del Museu Frederic Marès. Enguany aquest pessebre estarà protagonitzat per la muntanya de Montserrat, es podrà visitar del 30 de novembre al 2 de febrer. Les figures són de la firma italiana Original Heide i estan fetes expressament per a aquest pessebre, que compta amb ornamentació vegetal natural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa