Pérez de los Cobos diu al jutge que la policia va intentar evitar el màxim de danys l’1-O

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial de l’1-O, ha assegurat aquest dijous al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona que si els Mossos d’Esquadra haguessin “comunicat la seva determinació d’impedir” el referèndum, el Govern l’hauria desconvocat. Segons De los Cobos, la policia catalana va tenir una actitud deslleial amb els cossos de seguretat de l’estat i per això aquests van haver d’actuar de forma autònoma. No obstant, ha dit que ho van fer de forma proporcional i intentant evitar el màxim de danys i lesions. Per això no van intervenir en gaires escoles i ho van fer amb els mitjans policials menys lesius, segons ell.

[r:1]

Segons han explicat fonts jurídiques, en la seva declaració com a testimoni, De los Cobos ha donat moltes voltes sobre el mateix, no ha concretat gaire la seva exacta responsabilitat en el dispositiu policial i ha volgut carregar les culpes a la policia catalana.

El magistrat instructor l’ha interrogat durant unes dues hores, i la fiscalia i la resta de parts durant dues hores més, però no ha concretat quina feina de coordinació feia exactament, ja que ha dit que ell només parlava amb l’exsecretari d’estat de Seguretat, José Antonio Nieto, per damunt d’ell, i amb els caps de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, Sebastián Trapote i Ángel Gozalo, respectivament, per sota. A més, ha reconegut que tot i ser el coordinador dels tres cossos, ell no va traspassar els plans operatius de cada cos a la resta, i ha dit que només feia tasques d’assessorament, suport i harmonització.

Preguntat per la decisió d’intervenir a les escoles de Barcelona, ha explicat que ho van fer quan van veure que els Mossos, segons ell, no complien allò acordat. Per això van actuar abans que la policia catalana els ho requerís. La 27 escoles les van escollir prèviament els caps operatius, no pas ell. Tot i que el comissari dels Mossos Ferran López va enviar-li un correu electrònic a les 9 del matí del mateix dia 1 demanant-li col·laboració en unes 230 escoles de tot Catalunya, Pérez de los Cobos ha dit que no li van fer gaire cas i van seguir amb els centres que ells ja tenien prèviament localitzats, 12 dels quals eren centres de Barcelona on els Mossos havien requerit suport.

De fet, l’operatiu es va preparar de forma genèrica basant-se en les instruccions de la fiscalia, tot i que posteriorment aquestes ordres van ser modificades per la interlocutòria de la magistrada del TSJC Mercedes Armas. El coordinador policial va parlar dos cops per telèfon amb Armas durant aquell matí, i a les 12 del migdia es va reunir amb ella i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, al TSJC. En cap cas, ha dit Pérez de los Cobos, la magistrada els va fer cap objecció a l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

En acabar la declaració, l’advocada de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Serra, ha explicat que Pérez de los Cobos “ha estat útil per defugir responsabilitats” i ha intentat “aparentar una mera coordinació”, però quan se li ha preguntat qui va decidir actuar unilateralment sense els Mossos ha dit “vam decidir”, en primera persona del plural. Sobre els criteris d’ús del material antiavalots davant de persones amb resistència passiva, ha dit que Pérez de los Cobos ha assegurat que no hi havia ordres concretes i ha mostrat “confiança plena” en els caps operatius i la seva formació.

De fet, Pérez de los Cobos ha dit que no es va prioritzar el compliment de la interlocutòria del TSJC, sinó la seguretat dels agents i els votants, i per això es va actuar més a poc a poc, en menys escoles i amb mitjans menys contundents i lesius. Però Laia Serra considera que això es contradiu amb la instrucció de la fiscalia que instava a actuacions ràpides i que la policia havia tingut en compte per preparar el dispositiu. Per això, considera que la previsió policial ja preveia i avalava l’ús de material antiavalots.

A banda de voler interrogar comandaments intermedis, Serra ha dit que també caldrà investigar l’actuació dels agents d’informació, tant els de peu de carrer com els comandaments que van preparar el dispositiu.

Comentaris

    Bonjan Juliol 11, 2019 | 15:01
    No te vergonya ni decencia ni rés Si dic el que pensó, tal com està el pati, en tanquen Ens han declarat la guerra
    Maria Juliol 11, 2019 | 16:27
    Tota la xusma faxa, treientse las responsabilitats de la represio contra els catalans .tindrien que estar tots entre reixas, desde el Rajoy fins l'últim mono franquista borbònic

Nou comentari

Més notícies