Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Per què s’ha vist un vaixell ‘volant’ davant de Barcelona

La línia de l’horitzó pot crear curiosos efectes òptics, especialment quan es fotografia des d’angles estratègics. És el que ha passat aquest dijous a la costa de Barcelona, on s’ha pogut veure un vaixell volant sobre l’aigua, com si flotés misteriosament. La imatge l’ha captada l’expert Alfons Puertas, de la Secció de Meteorologia de l’Observatori Fabra (RACAB). Des d’aquest punt elevat de Collserola ha aconseguit una fotografia que feia mesos que buscava, després de veure a la cadena britànica BBC un cas similar.

En aquella ocasió, la BBC atribuïa a un miratge tipus fata morgana l’efecte visual d’uns vaixells flotadors, però Puertas va sospitar que no era una explicació correcta perquè en aquests casos la silueta de l’embarcació es veu més tremolosa i difosa i no pas tan nítida i recta com aquella. Així, va esperar a poder observar a Barcelona el mateix fenòmen per contrastar una hipòtesi alternativa, que finalment ha pogut verificar aquest dijous 10 de juny.

“Vaig teoritzar sobre la possibilitat que en realitat només fos una situació força freqüent en el mar, els dies de calma, on s’intercalen àrees de mar plana amb àrees de mar arrissada, amb diferent albedo [la radiació que reflecteix una superfície], que estratègicament fotografiades i intencionadament editades donen la falsa sensació de ser un horitzó sota el vaixell”, reconeix. “No dona lloc a dubtes”, diu Puertas, que subratlla que no pot tractar-se d’un miratge perquè la seva instantània mostra “perfectament l’horitzó” sense necessitat de gairebé cap retoc fotogràfic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa