Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Penes de fins a 3 anys de presó pel cas dels pisos turístics a Ciutat Vella
  • CA

L’Audiència de Barcelona ha condemnat 17 persones a penes d’entre sis mesos i tres anys i deu mesos de presó per la trama de pisos turístics a Ciutat Vella. La sentència considera que alts funcionaris d’aquest districte barceloní van cobrar diners per donar irregularment llicències per a l’explotació turística d’habitatges que no complien amb tots els requisits legals.

El magistrat considera amb el seu veredicte que els acusats van establir una trama per agilitzar la tramitació d’expedients de llicències a canvi d’una contraprestació econòmica que podia arribar fins als 450 euros per cada un dels pisos. En aquest sentit, cal recordar que l’obtenció d’aquest permís es va convertir en un procés necessari arran de l’aprovació l’any 2005 d’una nova regulació municipal per acotar la proliferació d’aquest tipus d’habitatges a Ciutat Vella.

El cas va començar investigar-se el 2009 en el Jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona, però no va arribar a mans de l’Audiència de Barcelona fins una dècada després. A l’inici del judici, la Fiscalia Anticorrupció sol·licitava penes que oscil·laven entre l’any i mig i els 20 anys de presó per a 23 persones, entre les quals vuit funcionaris municipals, a més de propietaris d’habitatges.

Cop contra els tres líders de la trama

Finalment, però, només 17 persones han estat condemnades per aquesta trama criminal. Les penes més altes se les han emportat l’enginyer Joaquín Quílez, l’aleshores director dels serveis tècnics del districte de Ciutat Vella, Heliodoro Lozano, i la cap de l’assessoria jurídica del districte i de l’operatiu especial creat per tramitar les llicències, Elena Ariza.

Quílez -el contacte entre el consistori barceloní i els propietaris dels pisos que demanaven la llicència- ha estat condemnat a tres anys i gairebé 10 mesos de presó per suborn, prevaricació urbanística, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i amenaces, a més de dos anys i un mes d’inhabilitació i 21.000 euros de multa.

Per la seva banda, Lozano ha estat condemnat a dos anys i gairebé set mesos de presó per suborn, prevaricació urbanística, falsedat documental i infidelitat en la custòdia de documents; també ha estat condemnat a quatre anys i mig d’inhabilitació per a càrrec públic o relacionat amb urbanisme i a 22.000 euros de multa, amb l’atenuant de dilacions indegudes.

Per acabar, Ariza ha estat condemnada a tres anys i mig de presó per suborn, prevaricació urbanística i falsedat documental, quatre anys i mig d’inhabilitació i multa de 3.600 euros. Ha estat absolta del delicte d’infidelitat en la custòdia de documents.

El govern local lamenta la “lentitud de la justícia”

En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona ha celebrat la sentència, però lamenta la “lentitud de la justícia”, que ha agreujat el “patiment de les persones afectades”, ja que el cas es va judicialitzar el 2009. El consistori també ha volgut posar en valor la tasca de l’aleshores regidora del districte de Ciutat Vella, Itziar González, i de la tècnica Lourdes Conesa, que van ser les dues persones que van alertar de la possible trama corruptiva que existia entorn de les llicències al districte barceloní.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa