Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pastisseria històrica Massana es convertirà en una gelateria Lucciano’s

El local on hi havia la pastisseria històrica Massana del Gòtic ja té llogater. L’establiment emblemàtic, on la tradició atribueix que va néixer la mona de Pasqua amb ous de xocolata, de la mà del pastisser Agustí Massana i Riera, serà aviat una gelateria de la cadena Lucciano’s. El comerç es troba al carrer de Ferran, 14, just a la cantonada amb el carrer del Vidre, a un pas d’una altra botiga bicentenària, l’Herboristeria del Rei, que va reobrir a mitjans del 2023. Franco Otero, un dels propietaris de Lucciano’s, ha confirmat al TOT Barcelona l’obertura de la gelateria al carrer de Ferran, 14, pel pròxim juny. La temàtica del local serà espacial, com el de rambla de Catalunya, però amb elements diferents.

El local de la pastisseria històrica Massana del Gòtic ja s’ha llogat / CEDIDA-ALBERTO MEJÍAS

Com es pot veure en una de les imatges d’aquest article, la immobiliària Cuhsman & Wakefield anuncia que el local del carrer de Ferran ja està llogat. Ara, el cartell ja ha desaparegut i a l’interior s’hi estan fent obres. De l’antiga pastisseria, només en queden els rètols daurats de la façana, amb l’any de la seva fundació, 1835, el nom del successor del pastisser Massana, Ricardo Rocafort, i alguns dels productes que s’elaboraven i es despatxaven al comerç. “Laboratorios de confitería y pastelería. Bombonería selecta. Objetos de regalo”, diu un. “Comestibles finos. Importación directa de las primeras marcas mundiales”, es pot llegir en un altre rètol. I “Alimentos concentrados para régimen”, assenyala un tercer.

De la mona de Pasqua a l’escola Massana

Una de les persones que ha confirmat l’obertura de Lucciano’s a l’antiga pastisseria és l’arquitecte Alberto Mejías, un dels fundadors de la plataforma Emblemàtics Barcelona. Mejías destaca la importància del comerç, del qual lamenta ja només queden els rètols. “Se l’han carregat completament. Darrerament, hi ha hagut un restaurant Pans & Company i una botiga de galetes, la Cure Gourmande“. A diferència d’ara, en què s’ha convertit en territori guiri, a mitjans del segle XIX, el carrer Ferran era un dels més elegants de la ciutat i tenia una pròspera vida comercial. I va ser aquí, sembla, on el famós pastisser, va crear l’actual mona de Pasqua amb ous de xocolata. Fa tres anys, el gastrònom Ramon Roset explicava en aquest diari que inicialment la mona de Pasqua era “una massa de coca decorada amb sucre i altres llaminadures i coronada amb tants ous durs com anys tingui el destinatari… I per obra i gràcia d’un pastisser barceloní, Agustí Massana, els ous durs que coronaven les mones van ser substituïts per ous de xocolata”.

Interior de la gelateria Lucciano’s a Barcelona, que recrea una estació espacial / JORDI SUBIRANA

El pastisser Massana va fer fortuna amb el seu negoci i els darrers de la seva vida es va dedicar a fer de mecenes. El seu fill, Agustí Massana i Pujol, no va seguir amb la feina del seu pare sinó que es va dedicar a fer de negociant, filàntrop, col·leccionista i mecenes. Va reunir una biblioteca amb 6.000 volums i una col·lecció de gravats que, a la seva mort, va llegar a la ciutat. Però sobretot, subratlla Mejías, Massana fill és recordat per haver deixat a la ciutat 500.000 pessetes per a la creació d’una escola en la qual, “a més d’admetre’s i donar-se ensenyament gratuït a un nombre d’alumnes que manquin de tot recurs, puguin estudiar i aprendre per mòdic estipendio, els joves obrers i altres persones dedicades a especialitats industrials, desitjoses d’adquirir una preparació i cultura artístiques”, diu el text del llegat d’Agustí Massana a l’Ajuntament. L’Escola Massana va ser fundada l’any 1929 i actualment es troba a la plaça de la Gardunya, on es pot cursar el batxillerat artístic, cicles de grau superior i un grau universitari en art i disseny, entre altres estudis.

La gelateria Lucciano’s, a rambla de Catalunya amb Gran Via / JORDI SUBIRANA

El segon local de Lucciano’s a Barcelona

Ara, l’històric local del carrer de Ferran, 14 se l’ha quedat Lucciano’s, la cadena argentina de gelats que van crear Daniel Otero i els seus fills Christian i Franco l’any 2011 a Mar de Plata. Actualment, el grup empresarial compta amb de 60 establiments a Argentina, Uruguai, Estats Units, Itàlia i l’Estat espanyol. Precisament, el primer negoci a l’Estat el van obrir a Barcelona, el maig del 2022, amb un local que recrea una estació espacial, a la cantonada de la rambla de Catalunya amb la Gran Via. Tot i que els gelats de Lucciano’s no són barats, és habitual que hi hagi cues als seus establiments. El secret? Un producte amb base italiana, molta presència a les xarxes socials i locals amb dissenys únics. La històrica pastisseria serà el segon negoci de la marca a la capital catalana.

Més notícies
Notícia: Una fuita de gas en ple carrer de Ferran obliga a desallotjar un hotel
Comparteix
L'incident ha obligat les autoritats a tallar aquesta artèria històrica de la ciutat mentre se solucionava el defecte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa