Pares d’alumnes es manifestaran contra el “desnonament pedagògic” d’una escola de Barcelona

Famílies de l'escola Pit Roig censuren la decisió del Consorci d'Educació d'acabar amb el seu model educatiu

Els pares i mares dels alumnes de l’escola Pit Roig, al barri de la Font d’en Fargues (Horta-Guinardó), van posar el fil a l’agulla quan les retallades en educació van suprimir la sisena hora per als estudiants de primària. La sisena hora consistia en una hora afegida a l’horari escolar que permetia als centres dedicar-la al reforça d’assignatures o a activitats complementàries. Les famílies de l’escola, però, han mantingut durant anys una hora extra gràcies a la contractació de personal amb els diners de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA). El Consorci d’Educació els ha comunicat que han de deixar de fer-ho, així que han decidit manifestar-se. “Instem al conseller, Josep Bargalló, al departament i al consorci a aturar aquest desnonament pedagògic“, avisen des de l’AFA. 

En desaparèixer la sisena hora, l’AFA del centre va decidir contractar especialistes perquè portessin a terme les tasques que fins llavors feien els professors en l’hora extra. Per a fer-ho, la quota de les famílies va augmentar. En concret, l’AFA ha pagat el sou de quatre especialistes per a la primària i un per a educació infantil. “En el nostre cas el personal contractat no fa classes de reforç sinó que imparteix assignatures com ara música”, relata al TOT Barcelona un dels portaveus de la Comissió de Defensa de l’Escola Pit Roig, Edu Arnau. 

Ara, però, afirmen que el Consorci d’Educació els prohibeix mantenir el seu model educatiu i els obliga a deixar de contractar els especialistes. El consorci, explica Arnau, argumenta que l’AFA no pot contractar personal que treballi en horari lectiu. Així, l’escola podria perdre la sisena hora que apliquen gràcies a “l’esforç” de les famílies de l’escola. És per això que l’AFA està disposada a sortir als carrers per exigir que el consorci els permeti mantenir el model.

Aquest model els permet crear “dinàmiques” ja que els especialistes s’encarreguen d’impartir classes de, per exemple, música, mentre un altre docent es queda amb la resta del grup. D’aquesta manera aconsegueixen que la ràtio d’alumnes per professor es redueixi.

“Aquesta decisió unilateral, expressada per la inspecció del Consorci, destruirà un projecte basat en la corresponsabilitat de les famílies per poder mantenir la sisena hora i recuperar els serveis que es van perdre per les retallades”, critiquen des de l’AFA de l’escola. La primera manifestació contra l’exigència de l’administració està convocada dimecres 4 de març a les 17.30 hores i esperen que s’hi sumin més escoles afectades també per aquest canvi. 

“Sabem que és al·legal, però ja ens agradaria que es recuperés la sisena hora!”, reclama Edu Arnau. El portaveu de la Comissió de Defensa de l’Escola Pit Roig situa el moll de l’os, precisament, en la desaparició de la sisena hora a causa de les retallades per la crisi econòmica. Així, posa èmfasi en què la demanda de l’AFA és recuperar la sisena hora i no només que se’ls permeti contractar personal, que no deixa de ser una solució d’urgència per pal·liar la falta d’una hora extra. “No entenem un sistema educatiu que finança amb diners públics escoles privades amb concerts que mantenen també la sisena hora mentre retalla contínuament l’escola pública”, censuren des de l’AFA.

Nou comentari