El parc de l’antic recinte industrial de Can Batlló serà un pulmó verd

En marxa les obres del futur parc de Can Batlló, al barri de la Bordeta, a Sants-Montjuïc. L’Ajuntament ha començat els treballs per naturalitzar 26.000 metres quadrats de verd de l’antic recinte industrial i convertir l’àmbit en un referent de sostenibilitat, vida comunitària i espai ciutadà.

La urbanització respecta i integra el patrimoni industrial de l’antiga fàbrica i les activitats veïnals que s’hi duen a terme. La primera fase de les obres d’urbanització del parc –la que s’ha iniciat ara– significa més de la meitat dels 47.000 metres quadrats totals, a la gran esplanada del sector sud de l’àmbit i integrant els blocs 9 i 12, en procés d’enderroc i dels quals es mantindran les façanes. La segona fase d’urbanització s’executarà un cop s’hagin dut a terme les rehabilitacions pendents dels diferents blocs.

Aquest nou gran espai de verd urbà, que serà una realitat a finals del 2022, suposarà incrementar els espais d’esbarjo i zones d’estada confortables i mitigar els efectes del canvi climàtic i la disminució de la contaminació atmosfèrica i acústica.

Les característiques principals del projecte del parc de Can Batlló són la integració del patrimoni industrial en una extensa àrea verda que recrea diferents camins i vials, ofereix una gran varietat d’usos i té com a element destacat la presència de l’aigua. Es plantarà un bosc al llarg de les façanes que donen al parc dels edificis dels carrers de Parcerisa i de la Constitució, definint així un espai de transició i separació entre l’espai privat dels edificis i l’espai públic del parc, alhora que servirà per reduir l’impacte solar als mateixos immobles.

Aquesta sectorització d’espais i usos també s’aconseguirà amb la inclusió d’un camí d’aigua com a element paisatgístic que recorrerà tot el parc, des de la franja del carrer de la Constitució fins a la Gran Via de les Corts Catalanes.

Quant a la combinació de patrimoni i verd, les façanes dels blocs 9 i 12, que actualment es troben en procés de demolició, es conservaran per integrar-les com a elements de jardí, instal·lant-hi a l’interior pistes esportives i jocs infantils respectivament i obrint-les com a espai de pas i trànsit. A les parets d’aquestes antigues naus s’hi instal·laran sistemes per al creixement de plantacions enfiladisses als espais interiors, a pilars, parets, amb l’objectiu de generar espais d’ombra plens de vida, on la vegetació pugui desenvolupar-se al voltant de les parets i millorant alhora la qualitat d’aquests espais.

Maqueta de la transformació del parc, les obres del qual ja arenquen

La gran esplanada central configurada com un gran prat arbrat amb camins, amb una vegetació més baixa, permetrà la visualització de les façanes de les diverses naus en un exercici de mantenir la memòria industrial de Can Batlló i integrar-la en la quotidianitat d’un gran parc urbà. S’hi plantarà vegetació autòctona per facilitar-ne el manteniment, amb arbustives i vivaces i gespa natural. Com a mesura de dinamització de la vida al parc, a la zona central del parc s’hi ubicarà una àrea d’esbarjo de gossos, de 645 metres quadrats.

També hi haurà zona d’horts urbans, amb una superfície prevista de 1.110 metres quadrats a tocar d’un dels edificis d’habitatges del carrer de la Constitució, entre els blocs 9 i 12.

El projecte del parc de Can Batlló també ha estat definit en clau d’emergència climàtica, amb una estratègia clara de preveure al màxim els sistemes de captació d’energia i els mecanismes necessaris per al drenatge de la pluja.

Nou comentari