L’oposició barcelonina ha renyat de forma unànime aquest dimecres a la tarda al govern d’Ada Colau per l’enllumenat de la ciutat. Els diferents grups, arran d’una proposició del PSC i un prec de Ciutadans, han coincidit en considerar que “Barcelona està fosca” i que nombrosos carrers generen sensació d’inseguretat per manca d’il·luminació nocturna. El consistori té en marxa un Pla de Renovació Integral de l’Enllumenat 2018-2020 que, com ha denunciar el socialista Daniel Mòdol, del que per ara s’ha executat un 10% i ha intervingut tot just en una vintena de carrers. El Pla es va aprovar a finals de 2017 amb l’objectiu d’instal·lar 10.000 lluminàries de tipus LED en 200 carrers de la ciutat.

El grup Demòcrata ha reclamat que l’executiu sigui conseqüent amb la protecció de les dones a través de mesures transversals com la millora de la il·luminació i ha criticat “l’abandonament en un calaix” del Pla d’Il·luminació aprovat durant el mandat de Xavier Trias. Quan els comerços tanquen les persianes, molts carrers queden a les fosques. Mòdol (PSC) ha citat la Diagonal i el Paral·lel com a avingudes deficitàries en enllumenat i recent remodelades, tot i que ha admès que “un factor” de la menor percepció d’il·luminació per part dels veïns pot ser la llum diferent que ofereixen els fanals tradicionals i els moderns amb tecnologia LED.​ Per part d’ERC, Jordi Coronas ha reclamat “identificar els punts negres” i avançar en la substitució del leds i la posada en valor del patrimoni arquitectònic. La CUP ha demanat fer seguiment del pla aprovat, Cs ha considerat que manca manteniment i el PP ha afirmat que el Pla 2018-2020 “ha fracassat” perquè “quan els comerços tanquen les persianes, molts carrers queden a les fosques i fins i tot barris sencers”.

Badia sosté que la majoria de millores arribaran el 2019

El regidor d’Energia, Eloi Badia, ha atribuït el ritme d’execució a que el Pla ha entrat en funcionament durant la segona meitat de 2018 i a que “el gruix s’executarà l’any vinent”. “Cap carrer està pitjor que el mandat anterior, que no és el mateix que dir que cal millorar encara més”, ha defensat. Ha concedit a l’oposició, en canvi, que el pressupost aprovat de 18 milions d’euros potser és insuficient “pel ritme desitjat” i ha obert la porta a que el proper mandat el nou govern municipal electe mobilitzi més recursos en el Pla Integral d’Il·luminació que s’està preparant.

Justament un dels passos previs per redactar-lo i licitar-lo és l’actualització del mapa lumínic de la ciutat, que situa les necessitats de cadascuna de les vies de la ciutat. La proposició del PSC demanava precisament al consistori que enllesteixi aquest mapa en els propers tres mesos i el prec de Cs incidia en què es promogués un estudi detallat dels espais percebuts com a insegurs per manca de llum. “En tan poc temps no el faríem bé, perquè s’han de tenir en compte molts elements, però el farem per tenir una primera diagnosi d’aquí un any i poder licitar el Pla Integral”, ha respost. També ha reivindicat que la percepció ciutadana sobre la il·luminació, segons el baròmetre d’opinió de l’Ajuntament, és “la nota històrica més alta, un 7’2”. Igualment ha detallat que la mitjana d’avaries registrades en l’enllumenat ronda l’1%, dins del que estableix el contracte vigent de manteniment. “Actuem cada cop que detectem problemes, però podem mirar de millorar la interlocució amb les districtes per visualitzar-ho millor”, ha concedit.

Nou comentari

Comparteix