Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’OMS desmenteix que els diners en efectiu transmetin el coronavirus
  • CA

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desmentit que els diners en efectiu i, en concret, els bitllets, transmetin el coronavirus i nega que els qui els toquen hagin de rentar-se les mans perquè el covid-19 pot “aferrar-se” a la seva superfície durant diversos dies.

Així ho ha defensat, en declaracions a ‘Market Watch’ la portaveu de l’OMS, Fadela Chaib, qui ha negat que la seva organització hagi dit que les persones hagin d’anar amb compte amb l’efectiu per a contenir la propagació del coronavirus i que és preferible que usin mètodes de pagament sense contacte.

Segons va precisar Chaib, aquesta informació va ser “tergiversada” per alguns mitjans britànics, ja que l’OMS “no ha dit que els bitllets transmetien el covid-19 ni ha emès cap advertiment o declaració sobre aquest tema”.

No obstant això, va assenyalar que la població “hauria de rentar-se les mans després d’usar diners, especialment si manipula o menja aliments” i que fer-ho “és una bona pràctica d’higiene” en general.

La portaveu d’aquesta agència internacional també va assegurar que el coronavirus pot propagar-se de persona a persona a través de petites gotes del nas o la boca, que s’expulsen quan una persona infectada “tus o exhala”. Per aquest motiu, va recomanar mantenir la distància amb algú que hagi pogut contreure la malaltia després de tocar un objecte o superfície infectats i, posteriorment, tocar-se boca, nas o ulls.

Cura en estornudar

Per a prevenir aquests contagis, Chaib va cridar a rentar-se les mans “regularment” amb un desinfectant a base d’alcohol o, almenys, amb aigua i sabó. També, va suggerir netejar les superfícies “regularment” amb un producte desinfectant.

A aquelles persones amb dificultat per a respirar, les va emplaçar a trucar al seu metge i buscar atenció “immediatament”. També va sol·licitar al conjunt de la població tossir o esternudar sobre el colze o usant un mocador de paper, que és important rebutjar immediatament per a, a continuació, rentar-se les mans.

D’altra banda, Chaib va recordar la importància d’evitar viatjar en cas de tenir febre o tos i que, si es mantifiestan símptomes en el transcurs d’un vol, cal comunicar-lo a la tripulació i, una vegada en el domicili, posar-se en contacte amb un professional de la salut.

Per a les persones majors de 60 anys o amb alguna patologia prèvia, l’OMS assenyala que cal prendre “precaucions addicionals” i evitar àrees concorregudes. Quant a les persones malaltes, se’ls aconsella quedar-se aïllades a casa i usar diferents coberts per a menjar. Finalment, s’insta als ciutadans a informar-se a través de les fonts oficials.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa