Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ocupen el rectorat de la UB per reclamar millores a les universitats públiques
  • CA

Un grup d’estudiants ha ocupat el rectorat de la Universitat de Barcelona per denunciar que les universitats estan “en una situació límit” i reclamen que els màxims dirigents dels centre públics es comprometin a introduir millores substancials al sistema educatiu. Els estudiants, convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ja van tallar la Diagonal fa un dies pel mateix motiu. La UB ha suspès l’activitat acadèmica presencial a les facultats de Filologia i Comunicació i de Matemàtiques i Informàtica arran de l’ocupació de l’edifici històric.

Al vespre els estudiants responsables de l’acció han anunciat que passaran la nit al rectorat. Ho han fet després de reunir-se amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), a qui han traslladat un document amb les exigències, segons informa Europa Press.

Una de les principals reivindicacions dels estudiants és que les universitats públiques catalanes equiparin els preus entre els graus i màsters, tot i que a llarg termini aspiren a que siguin completament gratuïts. També exigeixen que les pràctiques siguin remunerades, que la llengua vehicular de les classes sigui el català, que s’estableixin protocols feministes “efectius” a totes les universitats i que els rectors es posicionin a favor de l’absolució de tots el estudiants encausats per participar en manifestacions i protestes en defensa de la universitat pública.

Els estudiants reclamen al rector que signi un compromís de cinc punts / Jordi Borràs

Uns 150 estudiants han tancat els 7 accessos de la UB Central, col·lapsant-los amb mobiliari urbà i de l’interior de la facultat, per a impedir l’accés tant a professorat com a estudiants. Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora de l’Assemblea Interuniversitària (CAI), han assegurat que aquesta mobilització serà indefinida “fins que els rectors signin el compromís”.

Per una banda, Berta Navarrete, portaveu de la Coordinadora de l’Assemblea Interuniversitària (CAI), ha dit a l’ACN que el compromís que han enviat al rectorat és important per a començar a “caminar per un altre camí”, ja que la crisi educativa és el resultat de la mercantilització, precarització i les retallades que ha viscut el sector educatiu. A més, ha afegit que la crisi de la covid-19 ha empitjorat la situació.

Uns 150 estudiants han ocupat el rectorat de la UB / Jordi Borràs

Per una altra banda, Anna Clua, portaveu del SEPC, ha defensat que els cinc punts del compromís “són essencials perquè cap estudiant es quedi enrere en els estudis i que tothom pugui tenir accés a una universitat pública digna”. A més, ha afegit que des del rectorat s’han trobat amb les portes tancades i amb un immobilisme total. “Davant aquesta situació hem considerat essencial fer pressió i ocupar la UB, pel seu caràcter històric i perquè el rector es posicioni en aquesta lluita”, ha dit a l’ACN.

Durant aquesta ocupació indefinida es realitzaran actes per a mantenir al moviment estudiantil. Aquest dimarts a les 7 de la tarda està prevista una xerrada sobre la mercantilització de les universitats públiques, en les quals acudiran professorat associat i el grup de música Ginestà.

Un grup d’estudiants custodia un dels accessos al rectorat / Jordi Borràs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa