Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els activistes de l’ANC es queden a passar la nit a la seu de la Comissió Europea a Barcelona
  • CA

Un grup de 21 persones han entrat a la seu de la Comissió Europea a Barcelona, al passeig de Gràcia, en una acció sorpresa d’activistes independentistes en protesta pel judici als líders polítics. I es queden a passar-hi la nit, segons ha anunciat la presidenta de l’ANC, Elisanda Paluzié, que ha fet una crida a tot Catalunya perquè “quan acabin les concentracions a les capitals de comarca qui pugui vingui a Barcelona a donar el seu escalf als tancats”. 

Els tancats a dins de les oficines comunitàries fins i tot han difós un vídeo de com estan a dins en què demanaven que se’ls vagi a donar suport. 

Cap a mitjanit, i malgrat la pedregada que ha caigut, encara queden unes 200 persones animant-los a l’exterior, amb crits d'”independència” i cantant cançons icòniques com ‘Bella Ciao’ i ‘La gallineta’.
 

La protesta ha començat cap a dos quarts de sis dela tarda i després s’hi han anat afegint fins a un miler de persones per donar suport als activistes. Cridaven “unitat” per reclamar als líders independentistes que tinguin una acció unitària. Han tallat el trànsit a la cruïla del passeig de Gràcia amb Provença.

Els activistes s’han colat per la porta d’emergència, que està al carrer Provença. Poc després de conèixer-se l’ocupació, s’han abaixat les persianes de l’oficina i ha arribat un camió-escenari de l’ANC amb lema Make a move. Segons han explicat fonts del moviment independentista al TOT Barcelona, els integrants de la tancada aspiren a romandre a l’immoble durant 24 hores. 

Portaveus de l’oficina de la CE expliquen al TOT Barcelona que havien quedat amb tres membres de l’ANC per entregar una carta de l’entitat adreçada a Jean-Claude Juncker, president de la institució europea.

La carta que membres de l'ANC han entregat al director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas / X.F.C.

La carta que membres de l’ANC han entregat al director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas / X.F.C.

El director de la Representació de la CE a Barcelona, Ferran Tarradellas, els han rebut aquesta tarda i aleshores la desena d’activistes presents han comunicat que no marxarien de l’immoble en protesta pel paper absent d’Europa en la causa oberta contra l’independentisme. Les mateixes fonts detallen que els manifestants s’haurien quedat al vestíbul de les oficines, entre la primera porta i l’accés vigitat. 

Camió-escenari de l'ANC al passeig de Gràcia, després de l'ocupació de la seu de la CE / Agència ACN

Camió-escenari de l’ANC al passeig de Gràcia, després de l’ocupació de la seu de la CE / Agència ACN

Al carrer, vora un centenar de voluntaris amb armilles verdes fa un cordó davant de l’edifici en suport als concentrats, mentre una altre grup d’activistes custodia la porta d’emergència. Dos activites han pujat amb una escala de mà al balcó de la seu de la UE a Barcelona i han penjat una pancarta en anglès que diu “L’autodeterminació no és un crim, és un dret”. 

També han col·locat un crespó negre a la bandera europea, que ara oneja amb el llaç al centre del cercle estelat. Entre altres lemes, els concentrats al carrer criden “No són presos, són hostatges”, “No és un judici, és una venjança” i “Aquí comença la nostra independència”.

Bandera de la UE amb el crespó negre al centre / Xavi Fernández de Castro

Bandera de la UE amb el crespó negre al centre / Xavi Fernández de Castro

L’ANC ha confirmat la tancada a través de les xarxes socials, on ha dit també que l’objectiu és forçar la Unió Europa a pronunciar-se en favor de l’autodeterminació de Catalunya: “Reclamem a la UE que reaccioni! L’autodeterminació és un dret i no un delicte”. Centenars de persones han començat a arribar al creuament de passeig de Gràcia amb Provença, on està previst que la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, faci un parlament a les 19:45h. Precisament aquest vespre la mateixa ANC havia convocat una manifestació als Jardinets de Gràcia.

Paluzie ha explicat a la premsa que l’entitat vol denunciar amb aquesta acció sorpresa les vulneracions de drets fonamentals. “Estem molt decebuts amb la resposta de la UE i demanem que s’activin els mecanismes de l’article 7 del tractat de la UE”, ha reclamat, en referència a la clàusula excepcional que permet retirar el dret a representació i de vot a un dels estats membres.

Parlament de Lluís Llach

Elisenda Paluzié, Lluís Llach i Josep Cruanyes, en la concentració del davant de la seu de la UE a Barcelona / X.F.C.

Paluzié, Llach i Josep Cruanyes, durant la concentració / X.F.C. 

Lluís Llach també s’ha presentat a la concentració i ha dit: “Europa no pot girar els ulls en aquest desgavell democràtic de l’Estat espanyol perquè està en joc el futur democràtic d’Europa. Davant l’avanç del feixisme a tot Europa, Catalunya és un bastió democràtic. Venen mesos difícils”. Llach fins i tot s’ha avingut a participar del cant de L’estaca que han començat els manifestants, una cosa que fa molt poc perquè fa anys –fins i tot abans de retirar-se dels escenaris– que va anunciar que aquesta cançó ja no la cantaria més perquè ja no era seva, sinó de la gent. Avui, doncs, l’ha compartit amb la gent.

En un sentit semblant a les paraules de Llach respecte de la UE s’ha expressat el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, que en declaracions a la premsa ha dit: “Volem donar suport als presos polítics i posar el focus en la Unió Europea, que massa sovint mira cap a una altra banda quan es tracta de drets fonamentals”.

I el diputat de la CUP Carles Riera també ha pujat al camió i ha agafat el micròfon. Ha celebrat “la valentia i el coratge” de l’ANC per aquesta “acció de denúncia i pressió internacional”. Segons ell, “la “batalla no és “només amb l’estat espanyol, sinó també amb la Unió Europea”. I també ha fet una crida a la unitat ha demanat als partits que evitin “les lluites electoralistes i partidistes” durant els judicis que comencen el dia 12.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa