Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Obre el primer supermercat cooperatiu de Barcelona
  • CA

Aquest dimarts ha florit el primer supermercat cooperatiu i participatiu de Barcelona. Es tracta de Foodcoop BCN, que té la pretensió de canviar el consum d’aliments, begudes, productes de la neteja, la llar i la cosmètica. Ha estat un projecte llarg i costós, perquè ha trigat gairebé quatre anys a veure la llum, però avui ja és una realitat.

“Gràcies a la il·lusió i energia de moltes companyes aixequem la persiana”, ha celebrat Núria Vega, membre de la cooperativa, a través de les xarxes socials. Aquest és un supermercat basat en l’autogestió, el consum de productes de proximitat, ecològics, just amb els costos de producció per als productors i amb la voluntat de generar menys residus per combatre el canvi climàtic.

Foodcoop BCN està situada al número 9 del passatge d’Aragó, al barri de l’Esquerra de l’Eixample. A diferència dels establiments més coneguts, aquest només està obert als membres de la mateixa cooperativa i als familiars amb qui conviuen. És per això que per fer realitat el projecte ha sigut necessària un volum de 500 persones sòcies, que han hagut de fer una aportació de capital inicial de 90 euros. A més, per tal de reduir costos, les persones consumidores alhora són treballadores. En concret, han de dedicar tres hores de tasques bàsiques al mes en aquest supermercat.

Quant al preu dels productes, admeten que no competeixen per assolir els preus més baixos del mercat. “No serem més barats que la gran distribució, això sí, tindrem productes de molta millor qualitat”, defensen. “En tot cas, no seran més cars”, prometen.

Food Coop BCN va sorgir del seu propi 15-M –en aquest cas, 15 de març de 2018–, quan després de la projecció del documental Food Coop es va fer una convocatòria per Facebook per explorar la possibilitat d’engegar un supermercat cooperatiu a Barcelona. “Només amb els missatges de les xarxes socials ens vam trobar més de 250 persones a les Cotxeres de Sants“, recorda Vega, una altra de les impulsores de l’associació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 10, 2022 | 04:13
    Anònim febrer 10, 2022 | 04:13
    Molt bona sort!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa