Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Noves mesures: esdeveniments de fins a 1.000 espectadors i centres comercials oberts

Els grans equipaments com les esglèsies de grans dimensions o els teatres especialment preparats, finalment, podran reunir fins a 1.000 persones de públic si compleixen una sèrie de condicions i es manté l’aforament del 50% en el cas de la cultura, i d’un 30% en el cas dels actes religiosos. Així ho ha anunciat aquest matí el Procicat, l’organisme dirigit pels Departaments de Salut i Interior, que regula les mesures especials en matèria de salut pública contra la covid. A més, l’altre principal canvi és la reobertura dels centres comercials amb un aforament màxim del 30%.

Una última novetat, de menor impacte en el cas de Barcelona però que s’aplicarà a tot Catalunya, també és la fi del confinament municipal a partir del cap de setmana vinent. Ara el tancament perimetral passarà a ser comarcal. Així doncs, els barcelonins podran moure’s sense restriccions entre l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià del Besòs.

Aforament fins a 1.000 persones

El que s’ha aprovat aquest dissabte permet que les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes i auditoris, puguin acollir fins a les 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, sense superar el límit del 50% de l’aforament màxim autoritzat. Ho podran fer si compleixen amb les condicions de “ventilació reforçada” i garanteixen les mesures de control d’aglomeracions, en una modificació que afecta els equipaments de grans dimensions. En tot cas, tots els assistents han d’estar asseguts i s’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats.

En aquest sentit, els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l’ajuntament del municipi on s’ubiqui l’espai de l’activitat, on s’informi de les característiques dels sistemes de ventilació i qualitat de l’aire i dels controls d’accessos i mobilitat.

Pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils, com casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres, podran obrir respectant el límit de l’aforament al 30% i fins a un màxim de 1.000 persones si es desenvolupen “de forma estàtica, a l’aire lliure o bé en espais físics tancats”, tot complint les mateixes condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades i garantint mesures de control d’aglomeracions.

També en tots aquests casos els titulars d’aquestes activitats hauran de presentar una declaració responsable al departament de Justícia, per ser el competent en matèria d’afers religiosos, i a l’ajuntament del municipi on s’ubiqui l’espai de l’activitat.

El retorn dels centres comercials

A més, el Procicat també ha autoritzat que els centres comercials puguin obrir a partir de dilluns amb un aforament màxim del 30%. Entrarà en vigor dilluns vinent. A més de limitar l’aforament al 30%, el Procicat també inclou que aquests recintes comercials hauran de garantir una bona ventilació dels espais tancats, mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. La limitació d’aforament s’aplica tant als establiments i locals comercials com a les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials. A més, els centres comercials hauran d’establir sistemes de control d’aforament i fluxos, tant als establiments i locals com també als accessos, inclosos els aparcaments. També es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantil o àrees de descans.

La decisió de permetre l’obertura de centres comercials a partir de dilluns s’ha pres en una reunió del Procicat, organisme dirigit pels departaments de Salut i Interior, que s’ha celebrat a primera hora d’aquest dissabte, després que divendres es cancel·lés la que hi havia prevista. Segons ha informat el Govern a través d’un comunicat, la proposta de reobertura condicionada a la ventilació ha estat impulsada per Protecció Civil de la Generalitat i consensuada amb les autoritats sanitàries.

L’obertura dels centres comercials es produirà dilluns, doncs, després que durant el pont de la setmana passada es veiessin aglomeracions i cues en els principals carrers comercials de Barcelona. De fet, des de l’executiu argumenten que aquesta mesura, juntament amb el pas a confinament comarcal, té com a objectiu esponjar la concentració de persones en espais urbans i facilitar l’accés a determinats serveis no presents en municipis petits durant el cap de setmana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa