Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La nova tarifa de l’aigua s’aprova a l’AMB tot i faltar l’acord amb l’ACA
  • CA

Polèmica al ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona –que sol ser una bassa d’oli– per l’aprovació definitiva de la nova tarifa de l’aigua per a l’any que ve en 23 municipis, inclosos la capital catalana. Tot i que s’ha aprovat amb un ampli marge –com és habitual, ja que el govern metropolità està format pel PSC, els comuns, ERC i Junts per Catalunya–, hi ha hagut crítiques del PP i Cs, i tant aquests dos partits com Barcelona pel Canvi s’han abstingut a l’hora de votar.

Les objeccions han sigut relacionades amb el fet que s’ha tirat endavant la nova ordenança sense tenir un acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va presentar al·legacions contra el projecte perquè l’AMB no té competències sobre el preu de l’aigua en alta, que forma part de la tarifa aprovada, que representa una rebaixa de 4,95% respecte de la vigent.

[r:1]

La Comissió de Preus de Catalunya va informar desvaforablement la nova tarificació proposada per l’AMB precisament per aquestes al·legacions de l’ACA, i tot i així s’ha portat avui a votació definitiva. Quan ha presentat el punt de l’ordre del dia, la nova directora de l’Àrea d’Ecologia, l’exregidora d’ICV Imma Mayol, ha admès que encara s’està pendent de la decisió de l’ACA per a la part de la tarifa que li correspon fixar.

Per això, en el torn d’intervencions, el representant del PP Miguel Jurado –regidor de Badalona– s’ha queixat del “brindis al sol”. “Nosaltres votarem sempre a favor de rebaixar la tarifa de l’aigua, però hem de ser seriosos. I el que sabem de moment és que l’ACA ens està dient que no som competents per aprovar això. I no entenem com ERC i Junts per Catalunya, que governen la Generalitat, aquí tenen una altra posició i voten a favor”, ha dit Jurado. També María Luz Guilarte, de Cs i regidora de Barcelona, ha puntualitzat que s’abstindria perquè de moment no hi ha acord amb l’ACA i que “no es pot prometre el que no es pot fer”.  

Com a resposta, el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB i regidor de l’equip de govern de Barcelona pels comuns, Eloi Badia, ha assegurat que està convençut que la rebaixa del 4,95% es podrà aplicar i fins i tot ampliar-la. “Només falta que l’ACA, per primera vegada a la vida, defineixi el preu de l’aigua en alta a Sant Joan Despí. I estem convençuts que un cop feta aquesta feina encara podrem reduir més aquesta tarifa”, ha replicat.

Junts per Catalunya ha justificat el seu vot favorable perquè ja va votar que sí en l’aprovació inicial, a la primavera passada –abans de les eleccions– i perquè aquesta formació va participar el 2012 en l’impuls polític per crear l’empresa mixta Abemcia –Aigües de Barcelona Empresa Mixta del Cicle Integral de l’Aigua–, “que ha implicat una millora del servei”. El que no ha tingut en compte en aquest cas JxCat és que Abemcia s’oposa a aquesta reducció de la tarifa: en les seva proposta la rebaixa per al 2020 era del 3,91%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa