“No volem rates”: la plataforma contra la inseguretat impulsada per taxistes apuja el to

Primera manifestació del nou mandat per protestar contra la inseguretat a Barcelona. La plataforma ciutadana Salvalona, impulsada per Élite Taxi, diverses patrulles ciutadanes i associacions veïnals, s’ha presentat en societat davant d’unes 300 persones a la plaça Poeta Boscà de la Barceloneta. “No volem rates a Barcelona”, etziba només començar en Charlie, un dels portaveus de la plataforma. “Tothom que ve a la ciutat per sumar és benvingut, però no ens podem quedar quiets davant dels delinqüents que ens roben a totes hores”. 

“Les coses no poden continuar així”, explica en David, un veí de la Barceloneta. “Des del sofà és molt fàcil queixar-se, però ha arribat l’hora de sortir al carrer i lluitar contra la inseguretat”, diu queixant-se per la baixa assistència a la concentració. I més tenint en compte que fins i tot abans d’estrenar-se Salvalona ja tenia més de 40.000 adhesions. “Tallarem tots els carrers de Barcelona”, assegura un altre dels organitzadors. Entre aplaudiments constants, els membres de la plataforma han animat als ciutadans a defensar els seus drets. “Ningú ho farà per vosaltres”, insisteix en David. 

“Si no sortim nosaltres, aquí no es mou res”, diu el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, per esperonar els veïns. L’arribada de Salvalona i les diverses patrulles ciutadanes que en els últims mesos s’han posat en marxa ha aixecat polseguera entre els responsables de l’Ajuntament i les forces de seguretat, que temen que els ciutadans es prenguin la justícia per la seva mà. “No anem contra ningú, hem vingut a sumar”. La seva veu ressona per tota la plaça. El nou tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, el socialista Albert Batlle, ha promès més esforços per combatre la delinqüència, però ja ha advertit que costarà temps revertir la situació. “El temps s’esgota”, adverteix.

La història d’en Leo

L’Elena Allende fa 30 anys que viu a Barcelona. El 25 de febrer del 2018 el seu fill tornava de la feina i cinc joves el van aturar pel carrer, al Paral·lel. El volien atracar i, quan va intentar defensar-se, un dels lladres li va donar un cop al cap amb una barra de ferro i el va deixar inconscient i ha quedat tetraplègic. S’ha passat diversos mesos a l’hospital i l’Elena fa temps que paga milers d’euros a una residència privada per fer la recuperació. “Els agressors encara són al carrer!”, critica, “i el meu fill va deixar de ser en Leo”.

“On són tots aquells que ens han de protegir?”, es pregunta. Un altre dels assistents ho té clar: “Els cossos de seguretat estan saturats”, lamenta. Les disputes polítiques i l’austeritat imposada des de Madrid han impedit convocar més places per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. “El govern d’Espanya va fletar dos vaixells plens de policies per venir a pegar gent honrada que volia votar. Fletaran ara dos vaixells per defensar-nos?”

Nou comentari