Des de fa tres dies Barcelona pot adoptar la dita dels gaditans: “A Cadis masteguem aigua cada dia”. Des que diumenge al migdia l’Ajuntament activés el pla bàsic d’emergència, l’aigua i el vent han ocupat portades de diaris, carrers de la ciutat i han transformat el paisatge de bona part de la capital catalana. El passeig marítim de la Barceloneta, per exemple, ha desaparegut i, on fins dissabte hi havia asfalt, ara hi ha sorra i objectes arrossegats pel mar.
Desenes de curiosos s’han apropat aquest matí a la platja per contemplar l’espectacle d’onades de metres d’altura, pluja intermitent i un horitzó tapat pels núvols baixos. Turistes i barcelonins s’acostaven a l’aigua i, amb els mòbils a la mà, immortalitzaven el moment per endur-se un record diferent de la ciutat. La platja s’ha ampliat fins al passeig Joan de Borbó. El vent ha arrossegat la sorra durant dos dies i aquest matí operaris municipals treballaven perquè el passeig torni a la normalitat el més aviat possible. “Aquest any ha estat molt pitjor que altres vegades”, admetia un dels treballadors de manteniment que retirava sorra amb una escombra.
L’equip de treballadors municipals estava completat per un operari que conduïa una excavadora. Amb la màquina es dedicava a netejar de sorra el passeig Marítim de la Barceloneta.
La situació a la costa barcelonina estava avui, malgrat tot, més normalitzada. Ho podien corroborar els treballadors d’unes obres de reforma al Club Natació Atlètic-Barceloneta (CNAB), que tot i el vent pujaven a les bastides i movien material per seguir amb les obres. “Us fan treballar avui?”. “No tenim altre remei, pisha“, contestava un obrer, delatant els seus orígens andalusos. Ni ahir ni abans d’ahir van poder treballar, però avui amb la millora del temps seguien amb les tasques de reforma del restaurant i de la façana del CNAB.
El Beach Garden és un dels locals amb posició privilegiada davant del mar, i a l’estiu acull desenes de turistes afamats de menjar, beguda i vistes a la platja. Aquests dies, però, el local ha pogut gaudir des de primera línia de les onades i del vent que ha portat la borrasca Glòria. Pau Carmona és treballador de Can Ganassa, un local que pertany al mateix grup que el Beach Garden. Aquest matí feia recompte de danys del Beach Garden per traslladar la informació als responsables. “Podria haver estat molt pitjor”, celebrava Carmona. Els únics desperfectes ocasionats pel temporal se’ls han endut els para-sols, que estan trencats pel vent. Uns metres més enllà, a les instal·lacions del CNAB, les pistes de pàdel han patit danys. Una d’elles ha perdut una paret de vidre.

Una de les parets d’una pista de pàdel del CNAB va cedir al vent / A. L.
És ell qui pronunciava la frase que resumeix la perplexitat de molts barcelonins: “Mai havia vist res igual”. Carmona porta “tota la vida” treballant a la Barceloneta i ha estat testimoni de diversos temporals, però cap com el que ha viscut la capital catalana aquests dies. Carmona va gravar els efectes de la borrasca allà mateix, davant del Beach Garden. “Mira, hi havia una boia al mig del passeig arrossegada per l’aigua”, remarca mentre mostra un dels vídeos que va enregistrar.
A en Santi també li ha tocat treballar avui, en el seu cas a les reformes del restaurant del CNAB. “Està fotut avui”, diu amb referència al temporal. De tota manera, matisa, res a veure amb el viscut les últimes dues jornades. “Ahir i el dilluns era impossible treballar”, rememora.

En Santi treballa malgrat el vent i la pluja / A. L.
Els que no han tancat en cap moment durant la borrasca han estat els responsables de la botiga Boardriders, a l’inici del passeig marítim de la Barceloneta. Els dos treballadors que atenen avui al local, en Chema i en Nereo, narren com el vent es va endur una taula de surf de rem, que han recuperat aquest matí gràcies a un veí. “Pujàvem a la terrassa però no podíem sortir perquè se’ns enduia el vent”, expressa en Nereo. A la terrassa hi tenen taules de surf de rem, i intentaven accedir-hi per assegurar-se que cap d’elles tornava a sortir volant.
Ni ahir ni abans d’ahir van tenir gaire clients perquè l’accés a la platja estava tancat i la Guàrdia Urbana vigilava perquè ningú hi entrés. “La facturació de la setmana, a la merda”, deia en Nereo. Aquest matí es mirava les onades amb una barreja entre respecte i admiració pel poder del mar. “Mai havíem vist una cosa com aquesta”, reconeixien els dos treballadors.

“La facturació d’aquesta setmana, a la merda”, diu un treballador de la botiga Boardriders / A. L.
En Nereo exposava com ahir l’aigua va arribar a la porta de la botiga. També justificava que l’accés al local sigui per una porta lateral i no per les portes automàtiques. “Quan s’obren el vent les sacseja i es podrien trencar”, argumentava. És per això que han penjat un missatge en què diuen als clients que accedeixin per una altra porta.

El cartell que demana als clients que esperin abans d’accedir a la botiga / A. L.
El temporal semblava que no anava amb en Yanick i en Constantine. Entre curiosos, onades i pluja, tots dos estaven al gimnàs a l’aire lliure situat davant de l’espigó del Gas. “Això passa cada hivern?”, preguntava en Constantine, un romanès que acaba d’arribar a Barcelona. Es mostrava sorprès quan li explicaven que aquest temporal és atípic i que moltes persones no ho havien viscut mai.

En Yanick (esquerra) i en Constantine fan exercici a la Barceloneta / A. L.
“La natura ens està parlant”, avisava en Constantine, un DJ frustrat que reprenia els seus exercicis envoltat d’aigua i vent.
L’escultura de David i Goliat cedeix al vent
El vent va vèncer ahir tant a David com a Goliat. L’escultura d’Antoni Llena, datada del 1992, va ser doblegada per les ventades i aquest matí treballadors municipals col·locaven tanques al seu voltant per començar les tasques de recuperació.

L’escultura ‘David i Goliat’, doblegada pel vent / Adrià Lizanda