Nissan emplaça els sindicats a negociar i avisa que no acceptarà amenaces

Demana diàleg als treballadors i col·laboració a la Generalitat i govern espanyol per arribar a acords "poc traumàtics" pels treballadors

El directiu que pilotarà el tancament de Nissan a Barcelona, Frank Torres, ha advertit als sindicats que qualsevol amenaça o intenció de no voler col·laborar “va en contra de tot” i que s’han d’asseure el més aviat per aconseguir el millor acord i el “menys traumàtic pels treballadors”. En una trobada virtual, l’encarregat de desmantellar les fàbriques catalanes ha demanat diàleg als treballaradors per negociar i col·laboració tant al Govern com a la Moncloa després d’analitzar “totes les opcions possibles”.

El vicepresident executiu de Nissan a Rússia ha justificat la decisió de tancar els centres catalans per la baixa productivitat i els alts nivells d’inversió que s’haurien de destinar per complir amb les legislacions futures. “No s’ha vist una altra viabilitat excepte el tancament”, ha insistit Torres, que va ocupar el càrrec de director general de Nissan Motor Ibérica entre 2011 i 2016. Pel que fa al centre de recanvis de Nissan al Prat de Llobregat (Barcelona), on treballen 114 persones, Torres ha explicat que no ha quedat afectat pel pla de tancament perquè els reptes que tenen són diferents als de la planta productiva.

L’automobilística preveu començar les negociacions de l’ERO amb el comitè d’empresa el 30 de juny i, un cop iniciat aquest comptador, té un mes per a mirar d’arribar a un acord. En aquest sentit, Torres ha apuntat que la direcció treballa segons la legislació vigent i ha assegurat que no els consta “cap intenció de canvi de la reforma laboral”, ni, per tant, de recuperar l’autorització administrativa prèvia als acomiadaments col·lectius, una mesura que reclamen els sindicats.

Col·laboració

“Entenc que és una decisió difícil, que costa d’assumir però és important que ens asseiem a parlar per buscar solucions”, ha dit el responsable de les operacions industrials de Nissan Motor Ibérica. “Ara hem de gestionar la decisió i veure com la podem realitzar i executar de la forma menys traumàtica possible i per això necessitem un diàleg obert amb tothom”, ha afegit. De fet, la multinacional “no contempla” un escenari en el qual els representants dels treballadors no participin del procés de consultes previ a l’ERO.

En aquest punt, Torres també ha demanat la col·laboració de les administracions per poder buscar “la millor solució possible” un cop assumida la decisió de tancar. Ha advertit als governants que “és important que estiguin allà i que ens ajudin”, tot acceptant que “no és una posició senzilla” per les administracions per l’impacte que tindrà en l’economia. Els sindicats defensen que el tancament posa en risc la feina de més de 20.000 persones que treballen de forma indirecta per la multinacional, que genera l’1,3% del Producte Interior Brut (PIB) a Catalunya. Amb tot, el directiu ha avisat que “si no reconeixen els interlocutors no ajudaran”.

Sobre si la “millor solució per a tots” passa per relocalitzacions dels treballadors catalans a plantes de la multinacional nipona a l’Estat o a Anglaterra o si es podran salvar alguns altres centres, ha afirmat que “dins del diàleg” estan oberts a “escoltar a tothom”. “És allà (a la mesa de negociació) on podem parlar de forma oberta. Hem de dialogar i buscar aquestes opcions”, ha afegit.

Preguntat per la importància del soci francès de l’aliança de la multinacinal, Renault, en els motius darrere el tancament, el directiu ha assumit que la decisió és de Nissan. Torres no ha explicat els càlculs del cost de la marxa de la multinacional de Catalunya argumentant que “és part del procés de consultes explicar les xifres en detall”.

Nou comentari