El Zoo de Barcelona té una resident més des d’aquest mes de maig. Es tracta d’una cria d’orangutan de Borneo, una espècie de primat molt valuosa per a la preservació de la biodiversitat al món perquè al seu hàbitat està en perill crític d’extinció. Els veterinaris de la instal·lació municipal confirmen que està en perfecte estat de salut i ben sincronitzada amb la seva mare, amb qui se l’ha vist agafada i mamant.

Tot i que l’espècie és pròpia d’Indonèsia, aquest petit orangutan té progenitors europeus perquè tots dos són nascuts en captivitat. El pare és l’orangutan Karl: va néixer a Dublín (Irlanda) i fa anys que viu al Zoo de Barcelona, liderant el grup d’aquesta espècie com a mascle reproductor. Ella en canvi és nascuda ja al Zoo català: va rebre el nom de Jawi, té 25 anys i és el tercer cop que és mare. Amb la nova incorporació, el grup d’orangutans de Borneo té ja 7 membres.

Els orangutans de Borneo son una espècie en perill crític segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). El seu hàbitat natural són les selves indonèsies de Borneo i Sumatra. La supervivència dels exemplars que viuen en llibertat està molt amenaçada per la desforestació que provoca la tala d’arbres i el cultiu d’oli de palma, recorda el Zoo. Això ha fet que la població d’orangutans a Indonèsia pateixi una important regressió, tot i la progressiva conscienciació de les autoritats del país per protegir la biodiversitat.

Per què és important la cria d’orangutan

Quan s’estabilitzi l’hàbitat, es podrà treballar l’increment d’individus de l’espècie. “Segurament, d’aquí uns anys, caldrà reintroduir orangutans nascuts en captivitat a les illes d’Indonèsia”, explica el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon. “La Fundació Barcelona Zoo col·labora amb la Borneo Nature Foundation (BNF) per dur a terme programes de conservació, conscienciació i educació de la població local per protegir aquest primat”, apunta.

Si els Zoos del món no tinguessin orangutans i altres animals en perill d’extinció que crien en captivitat, no hi hauria la possibilitat de recuperar l’espècie ni prou reservori genètic per garantir-ne la continuïtat mentrestant. Aquesta és la missió precisament dels programes de conservació Ex-situ de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), on participa el recinte barceloní. El Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP) ja ha celebrat el naixement d’aquesta cria.

“És una molt bona notícia tenint en compte l’aposta del Zoo de Barcelona per esdevenir un centre de preservació de la biodiversitat”, afegeix. El consistori recorda en una nota que “la contribució a la millora de la biodiversitat i el foment del seu coneixement són eixos prioritaris del nou model del Zoo de Barcelona”, aprovat el passat mandat després de llargues negociacions polítiques i entre animalistes i científics. Al nou model guanyen protagonisme la fauna mediterrània i les espècies en perill d’extinció, amb més conscienciació ambiental del públic i programes de col·laboració amb entitats de conservació dels hàbitats originaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa