Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La revista ‘Nature’ lloa la gestió de Barcelona davant les fortes pluges
  • CA

A Barcelona vivim temps de sequera… La darrera pluja va ser el 31 d’agost, i la sequera era tal que aquell dia va fer que fos l’agost més plujós des del 2003. Però quan ha plogut de forma notable a la ciutat, ha tingut els mecanismes necessaris per afrontar els efectes de les inundacions? La resposta és afirmativa, i amb nota.

La revista ‘Nature’ lloa la gestió de la ciutat

I és que un estudi situa la ciutat de Barcelona com un cas d’èxit en la gestió de les inundacions pluvials. L’article publicat a la revista ‘Nature’ compara l’episodi d’inundacions del 21 de setembre de 1995 i el 6 de setembre de 2018, així com les sequeres enregistrades en els períodes 1986-1989 i 2004-2008. En el cas de la capital catalana, assenyala que arran de les inundacions de 1996 la ciutat va impulsar un pla que va culminar amb la construcció de 15 dipòsits de retenció d’aigües pluvials i la millora de tot el sistema de prevenció i gestió d’inundacions.

L’estudi documenta només els casos d’èxit de Barcelona i Alemanya i Àustria en la gestió dels riscos naturals, dels 29 parells d’episodis d’inundacions analitzats a tot el món. En aquests tres casos, remarca que el segon episodi, tot i ser més perillós que el primer, va causar menys danys, gràcies a les mesures implementades.

Per què van tenir èxit?

Barcelona i els dos països del centre d’Europa tenen en comú dos factors segons Nature: la millora de la governança de la gestió del risc i la implementació d’una sèrie de mesures estructurals que requerien una inversió elevada, com és el cas de dipòsits o dics.

D’altra banda, l’article subratlla que la gestió del risc ha reduït la vulnerabilitat a les inundacions i les sequeres a escala mundial, però el seu impacte encara va en augment a tot el planeta. Aquesta intensificació de l’impacte dels fenòmens naturals és particularment notable quan el segon episodi —pluges, inundacions o sequera— que afecta una mateixa regió presenta un grau de perillositat més alt —més intensitat i magnitud— que el primer cas registrat.

En qualsevol cas, es remarca que millorar la governança, aplicar solucions basades en la natura i implicar la ciutadania són algunes de les mesures clau per pal·liar els efectes dels riscos naturals a tot el món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa