Els Mossos volen que els vigilants dels comerços també controlin el carrer

Els Mossos d’Esquadra demanen “corresponsabilitat” als vigilants de seguretat privats dels comerços del centre de Barcelona amb la seguretat als carrers.

Ho diu l’intendent del districte de l’Eixample, Josep Hermosa Cañavate, que reclama “que cadascú assumeixi una mica de responsabilitat a la zona del centre”. Especialment en zones com la plaça de Catalunya i el passeig de Gràcia. L’objectiu, expliquen, és prevenir incidents. Segons les xifres a què ha tingut accés el TOT Barcelona, des del gener i fins al novembre, la policia catalana ha detingut 1.105 persones al districte de l’Eixample per cometre delictes contra el patrimoni. Resumidament, es tracta de robatoris, furts i estafes. L’any passat van ser un centenar més, 1.231.

També s’ha reduït un dels delictes més espectaculars en aquesta zona, els encastaments de vehicles contra aparadors de botigues. És un mètode que consisteix a xocar contra un establiment per provocar un forat a l’aparador per on efectuar el robatori. Aquest 2021 només se n’han produït dos, afegeix la policia. Això s’ha aconseguit entorpint l’accés a l’interior del recinte amb mobiliari urbà, amb pilones, per exemple. “La prevenció és un pilar molt important i és clau que la gent la interioritzi”, asseguren els Mossos.

Xerrada entre seguretat privada i Mossos d’Esquadra

El passat 2 de desembre es va fer una xerrada a proposta de l’Associació Passeig de Gràcia amb els Mossos d’Esquadra. Volien treballar la coordinació i col·laboració entre agents policials i vigilants de seguretat privada. Aquesta és una zona on es concentren la majoria de botigues de luxe, com Loewe, Burberry, Saint Laurent o Rolex. També hi ha edificis emblemàtics com la Casa Batlló o la Pedrera i hotels de cinc estrelles com el Majestic. Tots ells són establiments que, en major o menor mesura, han estat víctimes de delictes.

La policia dona consells als vigilants de seguretat d’aquests establiments per facilitar la detenció dels delinqüents, un cop produït el delicte, però sobretot per prevenir-lo. Observar un grup de persones concentrades durant bona estona al davant de la botiga o veure algú que compra diversos objectes de luxe d’una tirada són senyals que poden fer saltar les alarmes, exposa Hermosa Cañavate.

Llums de Nadal 2020 davant la Pedrera, al Passeig de Gràcia / Jordi Play
Llums de Nadal davant la Pedrera, al Passeig de Gràcia / Jordi Play

“La idea d’aquestes formacions, més enllà de donar-nos explicacions de com actuar, és posar-nos cara; que la gent de Mossos i Guàrdia Urbana estigui familiaritzada amb els empleats de totes les botigues i nosaltres amb ells“, explica Amadeo Muñoz, director de seguretat de l’Associació Passeig de Gràcia i també de l’Hotel Mandarin Oriental.

Abans s’havia produït una altra trobada al juliol a la zona del litoral barceloní, enfocada especialment al col·lectiu hoteler d’allà. Ambdues dates no han estat triades a l’atzar, sinó que són dels dos moments previs al pic de vendes comercials i d’afluència de turistes. Dit d’una altra forma, moments ideals per als delinqüents, que saben que tenen més oportunitats per robar un rellotge car a un estranger o estafar en una botiga amb una targeta falsificada.

Diana contra els multireincidents

Alguns delinqüents són multireincidents. Per això els Mossos d’Esquadra disposen del pla d’acció TREMALL contra la reiteració constant de delictes com furts i robatoris amb violència a Barcelona. D’aquesta forma, despleguen agents per les zones amb major delinqüència, amb la vista posada a “augmentar la percepció de seguretat de les persones que viuen, conviuen, treballen, transiten i fan vida a la ciutat, i reduir l’acció delinqüencial de lladres que acumulen diverses detencions policials i sobre els quals s’acredita policialment que el seu modus vivendi és la comissió continuada i reiterada de fets delictius“, explica el cos policial a aquest diari.

Aquests agents van uniformats i són clarament visibles, però també hi ha agents de paisà, els coneguts com a fura, una unitat que tenen tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Urbana de Barcelona i que estan especialitzats en aquests delinqüents multireincidents. El resultat de tot plegat és un ecosistema policial i de vigilància tant públic com privat, visible i d’incògnit. “Els vigilants de seguretat privada tenen fins i tot el telèfon dels fura, per l’estreta relació que tenen”, exemplifiquen fonts policials.

En definitiva, la policia catalana vol que el conjunt d’actors dedicats a la seguretat d’aquesta zona de Barcelona actuïn de forma conjunta. I aquí hi entra el sector privat. “La col·laboració publico-privada sempre ha estat bona, però hem tingut exemples que amb un extra de col·laboració s’obté un resultat profitós; per això hem decidit potenciar-la i generalitzar-la, perquè guanyarem moltíssim i el resultat serà exponencial“, diu Hermosa Cañavate.

Vianants sota els llums de Nadal, al Passeig de Gràcia / Jordi Play
Vianants sota els llums de Nadal, al Passeig de Gràcia / Jordi Play

La justícia és massa lenta, consideren els comerciants

“La baula dèbil de la cadena és, sense cap dubte, la lentitud de la justícia en els judicis immediats per delictes lleus”, assegura Luís Sans, president de l’associació del Passeig de Gràcia i propietari botiga Santa Eulalia. “Aquests judicis diu la llei que s’han de celebrar en un màxim de set dies després de cometre’s el delicte i ara s’estan celebrant en un termini de dos mesos, que és molt preocupant”, afegeix.

L’administració no fa prou, opina Sans. “Fa dos anys i mig vam demanar a la Generalitat que establís un segon jutjat de guàrdia per jutjar aquests delictes i hem aconseguit que, durant la pandèmia, els judicis se celebressin d’una setmana per l’altre. Inexplicablement, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha revocat aquest segon jutjat de guàrdia i els judicis tornen a acumular-se”, lamenta. “La seguretat de la ciutat de Barcelona no és una prioritat per la consellera de Justícia”, denuncia.

“Demanem una justícia més ràpida a la consellera de Justícia, una modificació del Codi Penal per penar amb penes de presó la multireincidència per furt i també demanem que els delinqüents que tinguin penes d’expulsió les compleixin“, resumeix el president d’aquesta associació.

Una mostra de l’èxit d’aquestes xerrades formatives, sostenen des d’aquest cos policial, és que a la xerrada de principis de desembre també hi va assistir personal de vigilància de la basílica de la Sagrada Família, el monument més visitat de la ciutat i, per tant, un punt calent que freqüenten els carteristes. Més endavant hi haurà més formacions a agents de seguretat privada en altres eixos comercials importants. La següent, al districte de Sant Martí, diuen els Mossos d’Esquadra.

Comentaris

    Joan Desembre 20, 2021 | 00:49
    Quins collons tenen els mossos, que facin la seva feina, tots aquest inutils de la Brimo, que s'estan tocan els collons tot el dia, que patrullin pels carrers, i deixin de perdre el temps vigilant Catalans independentistes, que ni roben, ni venen drogues, ni violen, ni fan cap mal a ningú.

Nou comentari