Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Mossos van recomanar a sensesostre que no dormissin sols mentre l’assassí era lliure
  • CA

La Fundació Arrels, que treballa amb persones sense llar a Barcelona, ha destacat una bona col·laboració amb els Mossos d’Esquadra després de la detenció d’un presumpte assassí de com a mínim tres persones d’aquest col·lectiu, i ha explicat que la policia catalana va recomanar als sense sostre que no dormissin sols i els va mostrar una foto del sospitós.“Ens consta, perquè ens ho han dit les mateixes persones que viuen al carrer, que la policia els va preguntar i els va ensenyar al seu moment fotografies” del presumpte assassí, ha explicat aquest dimarts la responsable de l’equip jurídic d’Arrels, Bea Fernández, en una entrevista a Europa Press. Ho ha explicat després que la policia catalana hagi detingut a una persona relacionada amb almenys tres crims a persones sense llar.

També ha destacat que els Mossos estaven molt compromesos a poder trobar l’autor, i van demanar a Arrels que difongués la petició a les persones sense llar usuàries de la seva fundació que procuressin no estar soles, i dormir envoltades de gent: “No era, evidentment, cap obligació, però si una recomanació. Que tractessin de no aïllar-se i quedar-se en espais oberts”. En aquest sentit, l’assessora jurídica d’Arrels creu que la investigació s’ha dut a terme amb molta confidencialitat per no crear “segons quina alarma” que fos contraproduent i ajudés al fet que el presumpte delinqüent s’amagués i fora més difícil trobar-lo.

“Per la nostra banda, la col·laboració amb Mossos ha estat molt bona, amb la Guàrdia Urbana també, una coordinació amb els uns i els altres que creiem que no ha de ser només per ara, si no constant”, relata Fernández.

I també creu que la relació entre el col·lectiu de persones sense llar i la policia, millorarà: “Pensem que serà més fàcil poder atendre altres situacions de violència o de vulneració de drets d’aquestes persones, que moltes vegades veuen a les forces de seguretat més com un enemic que no com una ajuda”. Arrels ha detallat que des del primer moment en què va saltar l’alarma i van cridar a la policia, els Mossos es van posar en contacte amb ells per col·laborar en la investigació, a més de difondre missatges a les persones sense sostre per transmetre’ls seguretat.

I també indica que la policia es va posar en contacte amb Arrels no tant per explicar-los el que estaven investigant, perquè estava portat amb confidencialitat, però sí per confirmar-los que estaven investigant i per si els podien orientar i donar informació sobre si els morts tenien alguna vinculació i es podia establir una relació entre ells, relata Fernández.

Les persones sense llar, “potencials víctimes”

Fernández també creu que s’ha d’aprofitar el succeït per treballar per crear consciència, i fer que les persones que estan al carrer no siguin observades com a potencials riscos o delinqüents, si no “potencials víctimes i víctimes reals de situacions d’agressió i violència”.

Preguntada sobre les multes que al principi del confinament van remarcar des d’Arrels que s’estaven imposant a les persones sense llar per trencar el confinament quan no tenien casa, Fernández ha assegurat que la situació ha millorat: “En un primer moment tots anàvem desorientats”.

En aquest sentit ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona va reaccionar creant un protocol per abordar aquesta qüestió: “A data d’avui, no s’ha seguit amb el procediment sancionador. Pensem que ha estat necessari fer un crit d’alarma i que, una vegada fet, la policia i l’Ajuntament han respost correctament”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa